Francuska od februara ublažava epidemiološke mere 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Francuski premijer Žan Kasteks najavio je danas ublažavanje epidemioloških mera u Francuskoj od 2. februara, ocenivši da se situacija sa kovidom 19 generalno popravlja što će omogućiti popuštanje ograničenja, javlja Frans 24.

Mere se odnose na ukidanje ograničenja za broj posetilaca na koncertima, sportskim takmičenjima i drugim događajima, dok bi posle zimskih praznika moglo uslediti i popuštanje epidemioloških mera u školama.

Premijer Kastek je objasnio ublažavanje ograničenja i efektima nove kovid propusnice za vakscinisane protiv kovid-19 koja će stupiti na snagu u ponedeljak, 24. januara, pod uslovom da je odobri Ustavni savet.

Kasteks je rekao da je 93 odsto odraslih Francuza do sada primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv korona virusa.

Propusnica bi, kako je naveo, mogla čak da bude i suspendovana ako se situacija sa kovidom-19 dramatično poboljša.

Ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da će to zavisiti od toga pod kojim pritiskom će biti bolnice.

Kao prvi korak ka popuštanju korona mera od 2. februara je ukidanje ograničenja publike u koncertnim dvorana, utakmicama i drugim događajima na 2.000 ljudi u zatvorenom prostoru i 5.000 na otvorenom.

„Malo smo sigurniji kada kažemo da možemo da ublažimo neka od ovih ograničenja i dozvolimo ljudima da se vrate što je moguće normalnijem životu“, rekao je francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari