Dostupni linkovi

Istražitelji nereda na Kapitolu traže da Ivanka Trump dobrovoljno svjedoči


Donald Trump i njegova najstarija kćerka Ivanka, New York, SAD (11. januar 2017.)
Donald Trump i njegova najstarija kćerka Ivanka, New York, SAD (11. januar 2017.)

Istražitelji američkog Kongresa zatražili su od Ivanke Trump, kćerke bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, da dobrovoljno svjedoči u istrazi o neredima 6. januara na Kapitolu.

Glavni istražitelj Bennie Thompson u pismu je naveo da je Ivanka Trump bila prisutna kada je njen otac navodno vršio pritisak na svog potpredsjednika da odbaci rezultate izbora.

Masa je upala na Kapitol dok su parlamentarci potvrđivali izbornu pobjedu predsjednika Joe Bidena.

Ivanka Trump, najstarija kćerka Donalda Trumpa, bila je jedna od njegovih viših savjetnika tokom njegovog predsjednikovanja, zajedno sa suprugom Jaredom Kushnerom.

Komitet navodi da je ona učestvovala u naporima ubjeđivanja Trumpa da opozove svoje pristalice tokom nasilja.

"Komitet bi želio da pričate o svim drugim razgovorima kojima ste svjedočili ili u kojima ste učestvovali u vezi s predsjednikovim planom da opstruiše ili ometa prebrojavanje glasova na izborima", navodi istražitelj Thompson, inače kongresmen iz Misisipija, u pismu upućenom Ivanki Trump.

"Svjedočenje koje je dobio Odabrani komitet ukazuje na to da su članovi osoblja Bijele kuće u više navrata tražili Vašu pomoć kako bi intervenisali u pokušaju da ubjede predsjednika Trumpa da se pozabavi bezakonjem i nasiljem na KapitoluCapitol Hillu", ističe Thompson u pismu, u kojem se od Ivanke Trump traži da sljedećeg mjeseca razgovara sa Komitetom.

Predstavnik Ivanke Trump rekao je američkim medijima da je ona upravo saznala da je Komitet za istragu o dešavanjima na Kapitolu 6. januara izdao javno pismo u kojem od nje traži da svjedoči.

"Kao što Komitet već zna, Ivanka nije govorila na skupu 6. januara", rekao je portparol.

"Kao što je javno izjavila tog dana u 15:15 sati, 'bilo kakvo kršenje sigurnosti ili nepoštivanje naših organa za provođenje zakona je neprihvatljivo. Nasilje mora odmah prestati. Molimo vas, budite mirni' ", naveo je portparol.

Predstavnik Ivanke Trump nije rekao da li će ona odgovoriti Komitetu na dobrovoljno svjedočenje.

Komitet traži i telefonske zapise Trumpovog sina Erica Trumpa, kao i Kimberly Guilfoyle, koja je vjerena za drugog Trumpovog sina, Donalda Trumpa mlađeg.

XS
SM
MD
LG