Sudije nisu razmatrale osnovanost i mudrost odluke o deportovanju Đokovića

Tročlano veće australijskog suda objavilo je razloge zbog kojih je podržalo nalog vlasti za deportovanje tenisera Novaka Đokovića, uz obrazloženje da nisu razmatrali "osnovanost ili mudrost odluke".

Kako navode, odlučivali su o njenoj zakonitosti.

Tročlano veće sudija u nedelju je jednoglasno podržalo odluku ministra za imigracije Aleksa Hoka da se Đoković deportuje uz Melburna, gde je trebalo da brani titulu na Australijan openu.
Hok je odluku o ukidanju vize prvom teniseru sveta objasnio time što bi prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv korona virusa, ali i zbog zabrinutosti za javno zdravlje.
 
Đoković je prihvatio odluku i u nedelju je napustio Australiju.
 
Sudije Dejvid O'Kalahan, Entoni Besank i Džejms Alsop su objavili objašnjenje na 27 stranica zbog čega su odbacili Đokovićevu žalbu.
 
"Sud ne razmatra osnovanost ili mudrost odluke. Zadatak suda je da odluči o zakonitosti odluke. Ministar je ukinuo vizu gospodinu Đokoviću", navodi se u saopštenju.
 
Đokoviću je viza prvi put otkazana po dolasku u Melburn 6. januara, pošto nije vakcinisan protiv korona virusa, ali je za učešće na Australijan openu dobio medicinsko izuzeće.
 
Srpski teniser se žalio, a sudija je utvrdio da je odluka graničnog službenika da ukine vizu bila pravno nerazumna i vratio ju je Đokoviću.
 
Međutim, Hok je iskoristio svoje ministarsko pravo da ponovo u petak otkaže vizu na osnovu javnog interesa. On je tada odbacio navode da je odluka bila politički motivisana.
 
Sudije su odbile tri žalbena osnova Đokovića. Prvi je bio da je odluka bila nelogična, neracionalna ili nerazumna. Drugi je bio da ministar nije mogao da utvrdi da bi Đokovićevo prisustvo u Australiji moglo da predstavlja rizik po zdravlje i red. Treće je da ministar nije mogao da utvrdi da Đoković ima dobro poznat stav protivljenja vakcinaciji.
 
"Bilo je otvoreno da se zaključi da je u javnosti protumačeno da gospodin Đoković nije za vakcinaciju", navele su sudije.
  • Forenzičar

    21.01.2022 11:56
    Samo da obavestim tužiocem i advokate u Srbiji, na dva nepoznata pojma, koji se pominju u tekstu : osnovanost i mudrost odluke. Potpuno su identični našim politička podanost i cena presude.
  • Dragan

    21.01.2022 08:37
    Ah
    Zahtevamo da svim anti vaskerima se zabrani pristup bilo čemu.Pa u srednjem veku su samo gradovi koji su zaziđivali sve koji su bili zaraženi ili se sumnjalo da su zaraženi kolerom.On nek ide kod psihijatra .Prvo Pepe i njegove recepture,pa tkzv piramide,pa Vulin itd.Završio si karijeru i ćao.
  • glista

    21.01.2022 08:18
    @Djuri
    Kako će ti onda doći heroj Djoković ako se bude zahtevala vakcinisanost pri ulasku?

    Broj negativnih glasova na racionalnim komentarima ovde je zaista zabrinavajuć.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Lajović poražen u polufinalu Barselone

Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u finale turnira u Barseloni, pošto je danas posle tri seta poražen od sedmog tenisera sveta Grka Stefanosa Cicipasa 7:5, 4:6, 2:6.