Saša Obradović (©)
Saša Obradović (©)

U Evroligi je važno zvati se Saša: Obradović pokorio Sankt Peterburg, Đorđević nadoknadio -17

Vreme čitanja: 3min | čet. 20.01.22. | 20:44

Monako na poziciji koja vodi u plej-of, Marko Gudurić najzaslužniji za preokret Fenera

Mada je još rano za zaključke, pošto se crta podvlači tek na leto, iz ove perspektive izgleda da je Saša Obradović povukao jedan od boljih strateških poteza u karijeri kad je odlučio da se vrati u Monako. Sredinom decembra je zamenio Zvezdana Mitrovića i očigledno promenio DNK kluba iz Kneževine. Pod komandom nekadašnjeg trenera Crvene zvezde, francuski tim je stigao do pozicije koja vodi u plej-of. Bio je 12. u trenutku kad ga je Obradović preuzeo, sad je osmi, ispred zvaničnog prvaka Anadolu Efesa.

Sve posle pobede u Sankt Peterburgu, kojom se srpski stručnjak revanširao Zenitu za poraz u uvodnoj fazi mandata. Tada je bilo 11 razlike za Ruse, ovog četvrtka devet za goste iz mondenskog odmarališta – 86:77. Posle ovog trijumfa Monako ima pobedu više od Anadolu Efesa, koji u petak čeka Panatinaikos.

Izabrane vesti

Peto Obradovićevo slavlje maltene nijednog trenutka nije stavljeno pod upitnik. Ključnim se ispostavilo otvaranje utakmice, kad je gost stekao deset poena viška (14:4) i umešno ga čuvao do poslednjeg zvuka sirene, iako je na kratko, u finišu prvog poluvremena, Zenit zapretio da može više (30:29).

Kao po običaju, u pobedničkom sastavu najefikasniji je bio Majk Džejms (21 poen, samo jedna trojka, pet asistencija), istakao se Dvejni Bejkon (20 poena), dok je litvanski centar Donatas Motiejunas dodao 16 uz samo tri promašaja za dva. Srpski reprezentativac Danilo Anđušić postigao je devet poena, uz tro skoka i dva dodavanja.

Kod Rusa je Dimitri Kalugin šutirao kao da je u streljani. Bez promašaja (četiri dvojke, po jedna trojka i bacanje), a još 12 poena je ubacio Mindaugas Kuzminkas.

Izgleda da je ovaj četvrtak dan kad je u Evroligi važno zvati se – Saša. Radovao se i Đorđević (dobro, ime mu je Aleksandar, svi mu tepaju Saša), iako nije predvodio Fener zbog kovid protokola (na klupi sedeo njegov saradnik Goran Bjedov) do velikog preokreta nad Žalgirsom – 73:67.

Gosti iz Kaunasa su vodili čak 17 razlike početkom drugog poluvremena (46:23), oslonili se na čvrstu defanzivu i veliki broj promašaja turskog tima (sedam poena u prvoj četvrtini), delovalo je da jezde ka trijufumu, a onda se „upalio“ Marko Gudurić. Povrantik iz Memfisa je predstavljao ključni faktor, ubacio je 19 poena za 25 minuta (tri trojke, od kojih jedna presudna u trenucima kad su Litvanci vratili prednost), ispratili su ga Sehmus Hazer (13) i Ahil Polonara (deset), za čak šestu pobedu u minulih sedam kola. I napredak do desete pozicije sa koje se vidi doigravanje.

U litvanskom timu istakao se Edgaras Ulanovas (16 poena, sedam skokova), a čak pet trojki ubacio je Karolis Lukosiunas. Nije bilo dovoljno.

EVROLIGA - 22. KOLO

Četvrtak

Uniks - Barselona 70:64

/Lorenzo 22 - Higins 17/

Zenit – Monako 77:86

/Kalugin 12 – Džejms 21/

Fenerbahče – Žalgiris

/Gudurić 19 – Ulanovas 16/

20.00: Alba - Real Madrid

20.05: Makabi - Olimpijakos

Petak

18.00 CSKA Moskva – Milano

18.30 Anadolu Efes – Panatinaikos

20.30 Baskonija – Bajern

21.00 Lion – Crvena zvezda





tagovi

KK FenerbahčeKK MonakoKK ZenitŽalgirisSaša ObradovićAleksandar ĐorđevićMarko Gudurić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara