Izborna krađa je jedan od važnijih delova naše tradicije
njuz-autor

AUTOR: urednistvo

20. jan. 2022

Unesko uvrstio izbornu krađu na listu srpske nematerijalne baštine

PARIZ/BEOGRAD, 20. januar 2022, (Njuz) – Na Uneskovu listu nematerijalne svetske baštine, čiji je cilj podizanje svesti i zaštita važnih aspekata kulturnog nasleđa širom sveta, dodata je i krađa na izborima u Srbiji.

Unesko u saopštenju ističe specifičnost ovog običaja i značaj koji on ima u srpskom narodu.

– Izborna krađa je neodvojivi deo srpske nacionalne tradicije. Duboko je utkana u nasleđe vašeg naroda, brižljivo se neguje i prenosi sa generacije na generaciju – kaže Džordž Mekgvajer, predsednik Međunarodnog komiteta Uneska koji je doneo ovakvu odluku – Naša Agencija za etnologiju je godinama sakupljala materijal i nedvosmisleno zaključila da krađu izbora u Srbiji prati jedinstven sklop običaja i rituala koji se ne mogu sresti nigde u svetu. Njen karakter i sadržaj su nešto čime je srpski narod obogatio svetsku kulturnu baštinu. Duboko verujem da ćete je predano čuvati i netaknutu ostaviti u nasleđe budućim pokoljenjima – istakao je on.

Srpski stručnjaci sa oduševljenjem pozdravljaju odluku Unesko i ističu da je to plod vekovnog rada celokupnog srpskog naroda.

– U našem narodu, običaj je da se sa izbornom krađom počne rano ujutru. Krađa se odvija tokom čitavog izbornog procesa, a zaista je teško opisati svu šarenolikost običaja vezanih za nju – objašnjava etnolog Marisav Anđelković – To je jedna izuzetno koloritna, vesela narodna manifestacija u kojoj učestvuje cela nacija. Specijalno za taj dan se angažuju ljudi, takozvani kontrolori, koji na biračkim mestima prave spiskove izašlih, pa ih prosleđuju u partijske centrale koje onda pozivaju glasače i ubeđuju ih da izađu na izbore – objasnio nam je Anđelković.

Prema njegovim rečima, u nekim krajevima Srbije se praktikuje glasanje pokojnika kako bi se umilostivili duhovi predaka. U drugim, biračima se obavezno daje novac kako bi ceo mandat vlasti bio plodan i uspešan.

– Na kraju dana, čim se pojave prvi rezultati izbora, poraženi su u obavezi da optuže pobednike za izbornu krađu, javno iznesu dokaze i najave krivične prijave. Običaj je, onda da državni organi, razmotre sve prigovore i odbace ih kao neosnovane, čime se izborna krađa proglašava uspešnom. Zaista prelep niz običaja – zaključio je ovaj etnolog.

Nenad Milosavljević

  1. Duca kaže:

    A nisu Srbi jedini, evo u americi jedan crni glas vredi dva bela, a lgtb čak tri bela glasa.

  2. Marko Jovanovic kaže:

    Ma nije bilo kradje.Dobro mozda malo ali nista strasno.

  3. Milan (nisam odavde) kaže:

    Kad bi UNESKO hteo da se pozabavi Srbijom malo ozbiljnije bilo bi toga ihahaj!
    Na primer ubistva gde svi znaju ko je ubica a niko zvanično ne odgovara.
    Blaćenje ljudi sa svim i svačim bez dokaza ili dokazanim lažima, a opet niko zvanično ne odgovara!
    I najveće dostignuće i doprinos svetskoj baštini je sama trenutna srpska vlast, koja vlada već deset godina, a za sve što u zemlji ne valja zvanično je odgovorna predhodno vlast!

  4. Patrijota kaže:

    Bas mi je drago sto sam lično i nesebično doprineo tako značajnoj stvari za našu kulturu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *