Capital.ba

Otkriveno 36 neprijavljenih radnika

20.01.2022. / 14:10

SARAJEVO – Inspektori Poreske uprave Federacije BiH /FBiH/ otkrili su 36 neprijavljena radnika u 153 inspekcijske kontrole na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Bosansko-podrinjskog i Zeničko-dobojskog kantona.

domaće firme

FOTO: Agencije

Inspektori su otkrili 53 obveznika koja nisu izdavala fiskalne račune, četiri obveznika koja nisu imala fiskalni uređaj i pet objekata koji su radili bez odobrenja za rad
nadležnog organa.

Kontrolama su juče bili obuhvaćeni priređivači igara na sreću klađenjem, te i obveznici koji obavljaju građevinsku, trgovinsku, ugostiteljsku, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva, saopšteno je iz Poreske uprave FBiH.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje trgovine putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je 29 objekata i podnesena su 83 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 175.700 KM.

“Cilj Poreske uprave FBiH nije kažnjavanje obveznika, već da svaki poreski obveznik ispunjava obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika. Zato molimo poreske obveznike da obaveze izvršavaju blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, da izdaju račune i evidentiraju promet i da posluju u skladu s važećim propisima“, istakli su iz Poreske uprave FBiH.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!