U kruševačkoj Palati pravde otvorena kladionica 1 foto Bojan Bjelanović

Nesvakidašnja scena kruševačkoj Palati pravde, a po rečima sagovornika Danasa, i nezakonita. Naime, u zgradi u kojoj su smešteni Viši i Osnovni sud kao i Više i Osnovno javno tužilaštvo, nedavno je otvorena – kladionica.

Kako nam je pisao kruševački advokat Bojan Bjelanović, sudije i tužioci su ovom pojavom zgroženi, u neverici sležu ramenima, ali je na otvaranju kladionice bio muk.

– Sudije su se naučile redu, te je sada potpuno isključena mogućnost da sudija, pre nego što progovori, pre svega ne pomisli na sebe, na svoju okolinu i da se zapita da li će se njegovo mišljenje nekome svideti ili neće, odnosno da li će neko zameriti sudiji na hrabrosti prilikom primena prava i pravičnosti, proklamovanih u uvodu Ustava – naveo je Bjelanović.

Dok kruševački predstavnici pravosuđa ćute, sagovornici Danasa ukazuju da se ovde ne radi samo o bizarnoj pojavi već i o krivičnom delu.

Profesor Pravnog fakulteta Vladimir Vuletić naglašava da kladionice i ostali objekti za kockanje po zakonu nije moguće otvoriti čak ni 150 metara u blizini pravosudnih institucija, škola i bolnica, a kamoli unutar njih.

– Ovo je verovatno dobar pokazatelj na koji način vlast u narednom periodu želi da tretira pravosuđe – baš onako kako je tridesetopostotni referendum pokazao. Gde je predsednik Vučić i pre Republičke izborne komisije proglasio rezultate. Pravosuđe je u rukama ove vlasti postalo kockarnica u kojoj su oni sve stavili na crno. Potrudimo se da im pokažemo da takve stvari nisu legitimne i da 3. za njih može biti samo jedan broj – nula, poručuje Vuletić.

Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, kaže za Danas da je ovako nešto moguće samo u državi sa razorenim sistemom vrednosti.

– Kad bi hteli da se našalimo, moglo bi se reći da je otvaranje kladionice u zgradi pravosudnih organa nešto što je logično, sasvim primereno realnom stanju našeg pravosuđa. Kod nas, sem ako ste pripadnik vladajuće “elite” ili njoj bliski, uspeh u pokušaju da se dođe do pravde sve manje zavisi od zakona i podrazumeva mnogo sreće. Tako da zaista aoscira na kladionicu – ocenjuje Šabić.

On naglašava da iako bizarna, stvar ni slučajno nije za šalu.

– Takve doslovno karikaturalne, tragikomične situacije, zamislive su i moguće samo u zemlji sa teško narušenim, praktično razorenim sistemom vrednosti – zaključuje Šabić.

Advokat Bojan Bjelanović ironično je zapazio da će sada svi punoletni građani i građanke imati mogućnost da sreću, pobedu, nade i želje, pronađu u Palati pravde, uplatom tiketa ili uplatom neke od drugih igara koje kladionice nude, postanu pobednici kao što su to nekad bili naši slavni preci.

– Ono što je zanimljivo i neverovatno je da nigde, ni u jednom tekstu nisam pročitao, niti pak čuo neslaganje sudija i tužilaca sa svečano i nedavno otvorenom kladionicom. Mislio sam da će se makar neko iz tužilaštva setiti vremena kada je kockanje bilo svrstano u grupu krivičnih dela protiv javnog reda i pravnog saobraćaja, ili ko za nagradu stavlja na raspoloženje prostorije za kockanje“ kazniće se zakonom propisanom kaznom, da je kockanje smatrano za krivično delo i da su se baš u ovoj zgradi u relativno skoroj prošlosti, za kockanje izricale bezuslovne kazne zatvora – naveo je Bjelanović.

Prema njegovim rečima, sada bi po toj istoj logici trebalo da se zaključi da ova lica koja uživaju u novootvorenom objektu imaju pravo na rehabilitaciju shodno odredbama čl. 99 Krivičnog zakonika. Kruševački advokat dodaje i da je ovo još jedan nesumnjiv dokaz da smo kao narod uznapredovali u poštovanju ljudskih prava, “da ne samo da smo dekriminizovali kockanje kao krivično delo, već smo otišli toliko daleko da smo deo zgrade suda stavili na raspolaganje kockanju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari