Šta ćemo sa Ligom šampiona (©Reuters)
Šta ćemo sa Ligom šampiona (©Reuters)

Ako Novak ne može u Pariz, šta ćemo sa Ligom šampiona: Real i Čelsi bez nevakcinisanih u Francuskoj?

Vreme čitanja: 2min | čet. 20.01.22. | 13:48

Sve se više čini da sportisti neće imati izbor

Australija je deportovala Novaka Đokovića, Francuska upravo pooštrila mere po kojima će u tu zemlju moći samo vakcinisani, pa tako prvi reket sveta neće moći ni na Rolan Garos ako ne pristane na imunizaciju. Međutim, tu se cela priča neće završiti, jer ako važi za Novaka, važi i za sve ostale, pa tako, samo primera radi, nevakcinisani igrači madridskog Reala i Čelsija možda neće moći na utakmice sa Pari Sen Žermenom i Lilom u Ligi šampiona.

Doduše, pitanje je da li u tim timovima uopšte ima nevakcinisanih ili su klubovi insistirali da se svi “bocnu”, ali pretnja stoji. A s obzirom na trendove deluje da je samo pitanje trenutka kada će se slična pravila proširiti i na druge zemlje, već su iz Italije stigli nagoveštaji da bi slična pravila mogu da budu uvedena i na Apeninima, mada potvrde još nema.

Izabrane vesti

Neizvesno je i da li će sportisti moći da u određene zemlje uđu ako su nedavno preležali kovid. Što će reći da je Uefa opet u problemu, mada je 2020. uspela da pronađe zajednički jezik sa državama. Prosto, previše se para vrti u fudbalu.

Kako bilo, rizik postoji, potvrđeno je iz Niona za I-Es-Pi-En.

Uslovi u kojima utakmice mogu da se igraju u svakoj od zemalja su pitanje odluka vlasti u tim zemljama. Svaki tim će u principu morati da se povinuje pravilima zemlje u kojoj se igra. Posebni aneksi – o kojima se još raspravlja – mogli bi da pruže nove smernice u tom smislu”, navela je Uefa u odgovoru.

Podsetimo, 2020. godine je svaki klub čija zemlja nije dozvoljavala ulazak stranaca bio prinuđen da utakmicu igra na neutralnom terenu i pride plati sve troškove. Međutim, sada je trend takav da se sve veći broj zemalja zatvara za nevakcinisane. Dokle će se nastaviti niko ne može da zna, ali bi promena pravila mogla da napravi pravi ršum u evropskom fudbalu i ne samo tu.

Istina je takođe i da najveći klubovi pritiskaju igrače da se vakcinišu, neki su, poput Liverpula i Mančester junajteda, već objavili da verovatno neće dovoditi nevakcinisane igrače, ali je, samo primera radi, Premijer liga u decembru objavila da 16 odsto fudbalera u prvenstvu Engleske još nije primilo ni prvu dozu.

O tome će po svemu sudeći morati sve više da se razmišlja. Ne samo u Madridu i Londonu. Već i u Beogradu. Setimo se samo da je Crvena Zvezda više puta javno negodovala zbog odbijanja igrača da se vakcinišu.

Možda će Uefa opet uspeti da ubedi većinu zemalja na ustupke, ali mnoga pitanja ostaju otvorena posle ovakvog tretmana Australije i Francuske prema Novaku Đokoviću.


Obaveštavaj me

Real Madrid
Čelsi
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara