ZZJZNP: Ako se hitno ne donese odluka o obustavi saobraćaja od 18 sati, potrovat ćemo se

5
3707

Novi Pazar je na šestom mjestu u Srbiji sa sto dvadeset i jednim danom prekoračenja zagađenosti vazduha i to česticama PM10 i PM2.5. Za proizvodnju tolike čađi kriva je preopterećenost grada s prekomjernom gradnjom, fabrikama i saobraćajem.

 

Da rasterećujemo centar, gradsko naselje a imamo 98 seoskih naselja gdje je fantastična priroda gdje su oslovi odlični a sve je na 15-20 minuta od samog centra. Tako se šire i prave veliki gradovi. A ne svi težimo ka sredini, gdje god se dogovore nikne zgrada. Opterećujemo glavne faktore rizika, vodu, vazduh zemljište i pravimo lošu i nezdravu sredinu za našu djecu,kaže dr. Selma Bihorac, ZZJZNP

 

U Novom Pazaru usljed zagađenosti nekad nije jasno ni koje je doba dana, najmanje da je u pitanju jutro bez sunca i cvrkuta ptica. Novi Pazar je u trećoj kategoriji prekomjerne zagađenosti vazduha. Da bude još gore, mjerna stanica je na Rekreacionom centru koje bi zapravo trebalo biti takozvana zelena oaza.

Izvor zagađenja su saobraćaj i neke veće kotlare i fabrike koje se nalaze kod nas. Vrijednosti PM10 i PM2.5 skoro da se podudaraju. Koncentracije zagađujućih čestica pet do šest puta veće su od dozvoljenih.

 Jedino brzo gdje se, kaže, može djelovati je redukcija saobraćaja od 18 sati

Ne moramo nikog pitati za to. Ako lokalna samouprava donese odluku da nema saobraćaja poslije 18 sati u protivnom kad su ovakvi dani mi ćemo se potrovati.

 

Primjetno je da se hroničnim bolesnicima povećava terapija, a ovakvo vrijeme dodatno pogoduje i zadražavanju i razvoju svih drugih virusa karakterističnih za ovo doba, ne samo kad je korona u pitanju.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Najbolje resenje je da se dnevno od19h do 00h zatvori cijeli Krug grada za cijeli saobracaj. Da gospoda (prde) Malo proseta pesice I uradi nesto za , sebe, grad i prijatelje. Pokazi razuma a ne Auto, budi primer an ne Prdadzija. To sto Mi imamo filter 3,4,5,i6 samo poglupo misljenje. Da vam bog Pomogne

  2. Sve ovo napomenuto u prethodnim komentarima je tacno gasifikacijom smanjice se zagdjenost ,mada auta koja vozimo sva imaju 3-4-5 filtere pomeite strize koje se loze u forunama u radionicama i koza skaj otpadna od proizvodnje.mozda je dr.ljubomorna sto dr.voze auta aona nema.

  3. Super.

    Predlažem godpođi doktorki iz ZZJZ da se preseli u neki “fantastični seoski predeo na 20-ak minuta od centra grada” i tako svojim ličnim primerom utiče na svest građana!

  4. Svaka stambena zgrada u Pazaru koristi ugalj za grejanje sto je najotrovniji energent koji postoji, uredbom zabraniti ugalj i za sva vremena ga izbaciti iz upotrebe na teritoriji grada Novog Pazara !

  5. Po istrazivanju zagadjenje od vozlia je od 4%-7% , nije problem samo u Pazaru ,svuda je tako u zimskom periodu,tako da automobili najmanje doprinose zagadjenju,problem je u grejanju kuca na drva,ugalj. To bi bilo reseno kolektivnim prikljuckom na centralno grejanje,toplanu ali su cene takve da se ne isplati , a to bi trebalo biti najjeftiniji nacin grejanja.
    Kako objasniti da se velika koncentracija zagadjenja meri u gradovima i u 1 sat ,kada u tom vremenu saobracaj je veoma slab.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.