Društvo konzervatora Srbije uputilo je danas pisma nadležnim institucijama sa apelom da hitno reaguju i zaustave proces javnog licitiranja i prodaju zemljišta i objekata Memorijalnog kompleksa “Boško Buha” na Jabuci, a koji su zakazani za 28. januar 2022. godine.

„Ovaj kompleks, kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, nepokretnost je koja trenutno pripada Ugostiteljsko turističkom preduzeću “Putnik Prijepolje”. Ovom akcijom DKS se pridružuje dosadašnjim aktivnostima okupljenih oko Inicijative za obnovu memorijalnog kompleksa “Boško Buha” u sprečavanju trajnog otuđenja i, verovatno, bespovratnog uništenja jednog izuzetno važnog mesta sećanja na najveća stradanja mladih boraca u Drugom svetskom ratu i mesta učenja novih mladih generacija najvećim vrednostima“, navodi se u saopštenju.

Pismo je upućeno Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, Stečajnom upravniku Miloradu Simoviću i predsedniku Opštine
Prijepolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari