Novi režim će trajati 60 dana: Uvedeno vanredno stanje

Moldavski parlament je danas odobrio zahtev vlade za uvođenje vanrednog stanja u energetskom sektoru zbog poteškoća sa plaćanjem gasa ruskom Gaspromu.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.01.2022.

12:06

Novi režim će trajati 60 dana: Uvedeno vanredno stanje
Foto: Shutterstock/Dmitry Naumov

"Uvođenje vanrednog stanja je neophodno za energetsku bezbednost države, i kako bi svi građani Moldavije bez problema mogli da provedu zimu i imaju gas", izjavila je premijerka Moldavije Natalija Gavrilita, a prenosi agencija Rojters.

Novi režim će trajati 60 dana i on će, kako naglašava Gavrilita, omogućiti vladi da odloži plaćanje PDV-a za kompaniju “Moldovagas” i da iz državnog budžeta unapred plati gas za domaćinstva.

Ona je izjavila juče da vlada treba da proširi svoja ovlašćenja u upravljanju energetskim sektorom, odnosno da isporuke gasa industriji preusmeri na domaćinstva i iskoristi budžetska sredstava za plaćanje gasa.

Moldavska vlada je saopštila juče da je ruski “Gasprom” odbio zahtev Moldavije za odlaganje roka plaćanja gasa u januaru i da ta mala bivša sovjetska republika mora da pronađe 63 miliona dolara za snabdevanje gasom.

Moldavija i Gasprom su postigli petogodišnji sporazum o snabdevanju gasom koji je počeo da se primenjuje 1. novembra, i kojim se, pored ostalog, predviđa avansno plaćanje svakog 20. dana u mesecu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, povodom energetske situacije u Moldaviji, juče izjavio da je prodaja ruskog gasa toj zemlji komercijalna stvar između Gasproma i te bivše sovjetske republike, te da je gas isporučivan i da treba da se plati, dodaje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: