Capital.ba

Rekordni poreski prihodi u Srpskoj u 2021. godini

20.01.2022. / 12:15

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske je u prošloj godini prikupila ukupno 2,74 milijardi KM što je za 10 odsto ili 257,6 miliona maraka više nego u 2020. godini, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

podsticaji

Foto: Capital

To je za 11 odsto ili 262,3 miliona KM više nego predpandemijske 2019. godine, uz rast naplate po svim vrstama prihoda.

Takođe, naplata javnih prihoda u prošloj godini veća je i u odnosu na planiranu naplatu za 2021. godinu, i to za 215,2 miliona KM, odnosno devet procenata više.

Direktni porezi su u prošloj godini naplaćeni u iznosu od 485,5 miliona KM, što je za pet procenata ili 21,1 milion maraka više nego godinu ranije.

Doprinosi su u 2021. godini naplaćeni u iznosu od 1,792 milijardi KM, što je za 153,6 miliona maraka ili devet odsto više nego u 2020. godini.

U prošloj godini, ostali javni prihodi naplaćeni su u iznosu od 462,8 miliona maraka, što je za 82,9 miliona KM ili 22 procenata više nego u 2020. godini.

Svi zvanični pokazatelji ukazuju na činjenicu da, uprkos, svim izazovima koje je sa sobom donijela pandemija, nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti značajnog otpuštanja radnika, niti smanjenja javnih prihoda. Dakle, rast naplate javnih prihoda u 2021. godini zabilježen je u svim segmentima javnih prihoda i pored povećanja neoporezivog dijela plate, odnosno osnovnog ličnog odbitka i odbitka po osnovu izdržavanih članova porodice, te umanjenja i ukidanja naplate određenih taksi”, kazao je direktor PURS, Goran Maričić

CAPITAL: D.T.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!