Ultimatum Barselone Usmanu Dembeleu: Ili nađi klub u narednih 11 dana ili ti sledi selidba na tribine 1Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Cinculirao je Usman Dembele u poslednjih šest meseci; igrao se sa vatrom u toku bezuspešnih pregovora u vezi sa produženjem saradnje sa Barselonom i na kraju je doživeo da bukvalno bude proteran iz kluba. Naime, Barsa mu je uručila ultimatum: Ili u narednih 11 dana pronađi novi klub ili ti sledi selidba na tribine. Dembeleu je ostalo još šest meseci ugovora i jasno je da Ćavi ne želi da razigrava igrača koji bi već u junu mogao da napusti klub.

Papreno je Barselona obeštetila Borusiju Dortmund prilikom dovođenja Usmana Dembelea. Nemcima je platila 140 miliona evra, a za uzvrat je dobila nepredvidivog fudbalera, sklonog neprofesionalnim navikama i prečestim povredama.

U 25. godini života, Dembele je za Barsu više predstavljao balast nego li kapital vredan nekog značajnijeg ulaganja. Gotovo na svaka dva do tri meseca, francuski fudbaler se povređivao i potom, obavezno, oporavljao više meseci.

Uprkos tome, Ćavi je bio voljan da ga zadrži i posle juna 2022, međutim menadžer Dembelea, Musa Sisoko zahtevao je astronomski ugovor u iznosu od čak 40 miliona evra bruto zarade za svog pulena na godišnjem nivou, plus 20 miliona evropskih novčanica na njegov račun na ime provizije.

Ovakav vid ultimatuma u Barseloni nisu želeli da prihvate. S obzirom na to da kompromis nije bio moguć, u Barsi su odlučili da Dembeleu daju mogućnost da u narednih 11 dana, kada se završava zimski prelazni rok, pronađe klub koji će biti spreman da ga odvede za određeno obeštećenje.

„Razgovori sa Usmanom i njegovim menadžerima su počeli negde oko jula. Šest, skoro sedam mesesci dijaloga proveli smo pokušavajući, različitim ponudama, da pronađemo način da zadržimo igrača kod nas. Sve naše ponude su njegovi menadžeri sistematski odbijali“, otkrio je Alemani, direktor Barselone, u intervjuu za klupsku televiziju.

„Danas, 20. januara, 11 dana pre zatvaranja poslednjeg prelaznog roka u njegovom ugovoru, očigledno nam je da igrač ne želi da nastavi u Barseloni i da nije posvećen našem projektu za budućnost. Scenario je predstavljen i njemu i njegovim menadžerima: on mora da ide odmah, jer želimo posvećene igrače i nadamo se da ćemo pre 31. januara realizovati transfer“, iskren je Alemani.

„Sportske posledice svega ovoga su takve da igrači koji ne žele da igraju za Barselonu neće biti pozivani za utakmice. Trener je tako odlučio i ima našu podršku“, jasan je Alemani.

Barselona trenutno nema nijednu ponudu za Dembelea; postojala su, navodno, interesovanja Bajerna, Pari Sen Žermena, Juventusa… ali se nijedan klub do sada nije javio sa konkretnom ponudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari