Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 20. 1. 2022.

| Društvo

Predsednici planinskih sela u Prokuplju osuđeni jer nisu odgovorili na zahtev o broju igrača i terena

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Miroljub Kovačević
Miroljub Kovačević ispred prokupačkog suda; Foto: Lj.M.

Desetak predsednika mesnih zajednica planinskih prokupačkih sela sa po tek nekoliko stanovnika, a od kojih najmlađi ima 65 godina, nepravosnažno je osuđeno, sa opomenom i kaznama od po 1.000 dinara, jer Košarkaškom klubu "Zone boys" iz Blaca nisu u roku odgovorili mejlom na tražene informacije o broju klubova, igrača, terena i mlađih selekcija u njihovim selima. Sada strepe od troškova advokata tužioca koje, kažu, neće biti ispod 50.000 dinara i najavljuju žalbu Apelacionom sudu.

Predsednike mesnih zajednica u udaljenim prokupačkim selima je početkom marta prošle godine tužio blački Košarkaški klub “Zone boys” koji je u njihovim mestima tražio sve podatke o registrovanim klubovima, igračima, košarkaškim terenima, mlađim selekcijama. Miroljub Kovačević Kovačević ispred suda; Foto: Lj. M.

Vanredno stanje, nevreme, potpuna neprohodnost puta od našeg sela do Prokuplja u dužini od oko 40 kilomatara, bez struje gotovo mesec dana, ali i činjenice da u selima gde su tražili informacije ima po nekoliko stanovnika uglavnom starijih od 65 godina i da nikada nije bilo registrovanih klubova, ni igrača, niti da smo imali ikada veze sa bilo kojim klubom, nisu bili dovoljni razlozi da nas sudija oslobodi odgovornosti – priča Miroljub Kovačević, predsednik Mesne zajednice sela Statovac.

Kaže da već godinu dana ne može mirno da zaspi jer kao najmlađi u selu, sa 65 godina i predsednik Mesne zajednice, nikada nije doživeo da se na ovakav način neko "osmelio" da dođe do lako zarađenog novca, koristeći, dodaje, neznanje poštenih i časnih ljudi. zahtev Zahtev koji je Kovačević dobio početkom januara 2021.; Foto: Lj. M.

Ja sam od primanja prekršajne prijave, gde se pozivam u svojstvu okrivljenog, već potrošio preko 30.000 dinara svoje minimalne penzije, prikupljajući raznu dokumentaciju kako bih pokušao da obezbedim dokaze i opravdam zašto nisam odgovorio. Sada, nakon presude, dalje iščekujem troškove advokata tražioca informacije za koje mi kažu da nisu manji od 50.000 dinara, jer su samo troškovi pisanja tužbe 25.000. Moja fizička egzistencija će time biti ugrožena jer primam minimalnu penziju i moraću da odvajam pola godine da bih to isplatio– tvrdi Kovačević.

Podseća da je zahtev dobio početkom januara 2021. godine, samo nekoliko dana pre velikog nevremena i uvedene tromesečne vanredne situacije na teritoriji Prokuplja. Sud Sud u Prokuplju nije uvažio razloge predsednika mesnih zajednica; Foto: Lj. M.

Prvo što sam tada pomislio da se neko šali, jer su tražene informacije bile potpuno neverovatne. Tražilo se da im dostavimo podatke o registrovanim klubovima u selu, broju igrača, broju terena za košareku, igrača mlađih selekcija i to u elektronskoj formi na mejl adresu kluba. Kompjuter niko u selu nema pa ni ja, ne znam ni da se služim njime. Samo nekoliko dana nakon prijema zahteva, usledilo je veliko nevreme i vanredna situacija, selo je bilo odsečeno od sveta, bez struje i prohodnog puta više od 20 dana. I da sam hteo i mogao da odgovorim na zahtev, fizički nisam bio u stanju – smatra Kovačević.

Kaže da na presudu ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Nišu i da će to svoje pravo iskoristiti.

U Prekršajnom sudu u Prokuplju nisu komentarisali osuđujuću presudu, ali su ranije potvrdili da su samo tokom prva 3 meseca 2021. godine primili preko 100 zahteva za dostavljanje informacija od javnog značaja, u 2020. dobili su 107 za godinu dana, a da su tokom 2019. primljena samo 2 takva zahteva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Jovanovic

    23:41 // 20. 1. 2022.

    Da nisu krivi apelacioni sud ih ne bi osudio. Ne razumem sta je problem, sem sto predsednike mesnih zajednica koje postavlja stranka stite pojedini sudovi. Pa im se to obije o glavu jer sud iznad njih bolje poznaje zakon. Ovi troskovi su im zbog nestručnosti prekrsajnog suda.

    • Prokupčanin

      10:27 // 21. 1. 2022.

      Dobro bi bilo da prvo pročitaš tekst pa onda komentarišeš.

    • Radisa

      19:37 // 21. 1. 2022.

      Pa jel ti pročita šta čovek kaže da je on najmlađi u opstini sa 65 ga a ta sela znam u svoje vreme kada sam obilazio kamijonom tamo mladih nema samo starih a taj sudija je jedan od oni kako ja više puta kažem zavuklise u vladajuću ekipu dabi radili kontra i okrivljivali za sve presednika sveih treba provjeriti i nikako im nedati odrešene ruke veća đubrad od njih nema i šefova policije

  • Sima

    22:22 // 20. 1. 2022.

    To je nezavisno sudstvo i tužilaštvo,sa debelim primanjima ,to je pravna država prijatelju moj.Zato kad budu izbori nemoj da se prodas za litar zejtina,nego razmišljaj svojom glavom.

    • Ivan

      09:18 // 21. 1. 2022.

      E moj Simo,"svojom glavom" kažeš?
      Pa samo jedan ima svoju glavu!

    • Radisa

      19:40 // 21. 1. 2022.

      Epa nije tako nisi upravu to treba počistiti imaih mlogo promenili stranku a rade za gazdu iz senke i okrivljuju presednika samo malo bolje razmisli znaju oni da tamo nema to što traže ali namerno dabi takvi kao ti tako pricali narodu

  • Vuk sa Sokolovice

    21:40 // 20. 1. 2022.

    Ja samo malo i Blace ce placati kaznu kao mestani iz Gornjeg (Sjeničkog) Statovca. Za par godina kada im svi odu za Beograd ostace starčad i nemoćni isto kao gore. Samo polako....neka je zdravlja a i neka se pitaju ovi "pametni" zašto narod odlazi iz planinskih sela...

    • Macanlija

      09:06 // 21. 1. 2022.

      Sve ce biti u redu, jer su svi predsednici mesnih zajednica clanovi vladajuce partije.A posto je ovo u skladu sa programom za bolji zivot gradjana, narocito planinaca, bez puteva I saobracaja, mozda bi im sposrt dobro dosa u njihovim godinama.

    • Radisa

      19:45 // 21. 1. 2022.

      Zato stoje nabavnoj službi jeftinije i ima bruto neto rabat na robu koju uveze što sve ide u njihov đep a da financira tov ima rizik i sveto što rekoh nema e zatoje kriva nabavka koju rade privatnici koji su postali gazde 2000 i krive presednika a rade za bivšu vlast e toje istina 30g sam proveo sa njima

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: