"Negator genocida" priznao grešku: "Ovo je broj koji se od početka spominje – 8.000"

Izraelski istoričar Gideon Grajf priznao je da je pogrešio u izveštaju Republike Srpske o genocidu u Srebrenici kada je reč o broju ubijenih Bošnjaka.

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 20.01.2022.

11:00

Foto: EPA/FRISCO GENTSCH

Nakon njegove izjave reagovao je Institut za istraživanje genocida Kanada, koji je osudio odluku Vlade entiteta RS o formiranju dve međunarodne komisije za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu.

"Formiranjem navedenih komisija entitet RS ne priznaje internacionalni poredak, negira sudski dokazane i utvrđene činjenice, agresivno atakuje na istinu, pravdu, mir i bezbednost i agresivno dehumanizuje žrtve genocida u cilju promene karaktera vojnog sukoba koji je bio obeležen agresijom i genocidom na BiH i njene građane, posebno Bošnjake. Istovremeno se pokušava internacionalizovati negiranje genocida", rekli su iz tog Instituta, prenosi Klix.ba.

Nakon što je u javnosti objavljeno da će nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer odlikovati Grajfa posebnim ordenom, iz Instituta za istraživanje genocida u Kanadi ističu da su mu odmah poslali pismo upozorenja s obzirom na to da je reč o nekome ko relativizuje istoriju.

"U pismu se ističe kako negator genocida u Srebrenici Gideon Grajf, koji je na čelu takozvane 'Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992 do 1995.', koju je formirala RS, koja ga tako plaća za kampanju negiranja genocida u Srebrenici, zaslužuje osudu, a ne orden za posebne zasluge."

Posle snažne kampanje IGK je pozdravio odluku Kancelarije nemačkog predsednika o povlačenju odlikovanja za Gideona Grajfa. IGK podseća da se u Grajfovom izveštaju tvrdi da je broj od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici netačan.

"Sadašnje povlačenje lažnog broja žrtava genocida je posledica snažne kampanje mnogobrojnih prijatelja istine i pravde o genocidu u Srebrenici širom sveta, te mnogobrojnih, respektabilnih naučno istraživačkih organizacija i istaknutih pojedinaca koji su se suprotstavili Grajfovom revizionističkom izveštaju, što je ozbiljno narušilo njegovu reputaciju, ali i reputaciji svih članova takozvane komisije", rekli su iz IGK.

Grajfova izjava pak dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Nemačka ukinula nagradu za njegovo istraživanje Holokausta zbog njegovog rada u ime entiteta RS.

"IGK smatra da Grajfov novi izveštaj neće promeniti percepciju njega kao negatora genocida u Srebrenici sve dok se on ne izvine žrtvama genocida, potpuno puvuče revizionistički izveštaj i povuče se iz tako zvane komisije", navode iz Instituta.

Za šta se Grajf izvinio?

Izraelski profesor istorije izjavio je da će revidirati kontroverzni izveštaj Republike Srpske o genocidu u Srebrenici, a čiji je jedan od autora. On je za izraelski list "Harec" rekao da će "objašnjenje izveštaja objaviti u nekoliko sledećih sedmica", dodajući da će u njemu biti sadržani odgovori i onima koji su ga optužili za reviziju istorije.

Vlada Republike Srpske Grajfa pozvala 2019. da bude na čelu komisije koja će napraviti izveštaj o ubistvu 8.000 Bošnjaka iz jula 1995. godine. Izveštaj, objavljen u leto prošle godine, su mnogi kritikovali, i to pre svega zbog konstatacije da nije reč o genocidu i tvdnje da je "značajan broj posmrtnih ostataka eskhumiranih iz masovnih grobnica pripadao ljudima koji su ubijeni izvan masovnog oružanog napada".

Grajf je u prošlogodišnjem televizijskom intervjuu kazao da broj žrtava nije bio veći od 3.714. Sada ovu tvrdnju naziva greškom. U izveštaju je navedeno da je 3.900 žrtava.

"Nismo izostavili niti jednu žrtvu, niti jednu. To je bila moja lična greška koju ćemo ispraviti i obavićemo ono što je istinito. Mislim da će se tada kontroverze oko komisije značajno smanjiti", istakao je.

Sada je saglasan da je u Srebrenici ubijeno 8.000 ljudi.

"Ovo je broj koji se od početka spominje – 8.000. Mi to ne iskrivljujemo i mi to prihvatamo. Naravno da osuđujemo zločine, a mi ćemo to još snažnije naglasiti u našem obrazloženju", najavio je Grajf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: