"SAD će sahraniti to"

Ministar spoljnih poslova Palestine Rijad Malki kritikovao je predsednika SAD Džoa Bajdena, jer suviše sporo menja politiku prethodnika Donalda Trampa.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.01.2022.

10:38

Ilustracija: Depositphotos/Vacclav

Kako ističe, on ne koristi specijalne odnose Vašingtona da izvrši pritisak na Izrael.

Malki je rekao, na sastanku u Savetu bezbednosti UN, da Izrael odbacuje rešenje decenijskog sukoba po modelu dve države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz jevrejsku državu i mirovne pregovore.

Bajdenova administracija je promenila deo nezakonite Trampove politike, ali nije ispunila obećanje o otvaranju konzulata SAD u istočnom Jerusalimu, koji je zatvoren dok je Tramp bio američki predsednik, rekao je šef palestinske diplomatije.

On je kasnije novinarima objasnio da se mislilo kako će SAD pokušati da približe poziciju Izraela Palestincima kada je Bajden pre dve godine postao predsednik, ali je izraelski stav uspeo sebi da približi američku poziciju.

SAD bi, kako smatra Malki, tek trebalo da doprinesu da vlada Izraela odbaci svoju politiku naseljavanja okupiranih teritorija i odbijanja rešenja po modelu dve države i mirovnih pregovora.

Bajden je obnovio pomoć Palestincima i diplomatske kontatke s njima, ali je zadržao deo Trampove politike, uključujući promenu dugogodišnjeg stava SAD o Jerusalimu i legitimitetu jevrejskih naselja za koje Palestinci i UN kažu da su nelegalna.

Malki je pozvao Savet bezbednosti da preduzme hitnu akciju kako bi se rešio decenijski izraelsko-palestinski sukob i spasilo dvodržavno rešenje, upozorivši na ubrzano širenje jevrejskih naselja, rušenje palestinskih kuća, pa "čak i aneksiju palestinske zemlje".

"Bez tog osećaja hitnosti pripremite se da prisustvujete sahrani tog rešenja sa svim posledicama“, rekao je palestinski ministar.

On je apelovao na podršku za međuanrodnu mirovnu konferenciju i podržao poziv Rusije na ministarski sastanak četvorke bliskoitočnih posrednika koju čine SAD, UN, EU i Rusija "što je moguće pre da se mobilišu napori za prevazilaženje trenutnog zastoja".

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild je na sastanku u SB UN potvrdila podršku Bajdenove administracije rešenju po modelu dve države, ocenivši da ova godina pruža mogućnost da se obnove napori za političko rešenje sukoba.

Ona je pozvala obe strane da se uzdrže od unilateralnih koraka koji povećavaju napetost i podrivaju napore ka rešenju po modelu dve države.

Za Izrael to znači uzdržavanje od aneksije teritorije, širenja jevrejskih naselja, rušenja i iseljavanja,a za Palestince prestank huškanja na nasilje i kompenzacija onima koji su u zatvoru zbog terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: