Jurica Golemac i Jaka Blažič (Foto: MN Press)
Jurica Golemac i Jaka Blažič (Foto: MN Press)

Kanarinci preslišali Zmajeve u Stožicama, Mekolum zasenio Lesora MVP partijom u Andori

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.01.22. | 22:27

Metropolitan u drugoj četvrtini slomio Turk Telekom

Košarkaši Cedevita Olimpije su imali velikih problema sa virusom korona, pa su večeras prvi put kročili na parket još od 3. januara. Pauza je ostavila danak, kako se Gran Kanarija prošetala kroz Ljubljanu i u Stožicama rutinski došla do pobede - 75:60.

Sastav sa Kanara je tako došao do sedmog trijumfa u Evrokupu (dva poraza) i u leđa gleda samo ekipama Budućnosti i Valensije u vrhu Grupe B. Ljubljančani su pretrpeli šesti poraz i sa svega tri pobede zauzimaju sedmo mesto (osam timova ide u narednu fazu).

Izabrane vesti

Već na startu je bilo jasno da se Cedevita neće lepo provesti. Košarkaši Gran Kanarije su prvi kvartal dobili sa 23:7 i tako najavili ubedljiv trijumf. Tek u finišu je domaćin uspeo da spreči debakl, kako je za tri deonice postigao manje od 50 poena. Ipak, sastav Jurice Golemca je popravio odbranu u odlučujućoj deonici, ali je u napadu ponovo udario u zid španskog prvoligaša, pa je poslednji kvartal okončan rezultatom 12:12.

Odlična raspodela minutaže i poena u pobedničkom sastavu, koji je sa 14 poena i pet asistencija predovdio bivši igrač Mege Mozzart i Crvene zvezde Dilan Enis. Kanađanina je sa 12 poena ispratio bivši centar Barselone Artem Postovji, dok je dvocifren sa 10 bio i iskusni Ej Džej Sloter. U timu iz glavnog grada Slovenije jedini su do dvocifrenog učinka došli Jogi Ferel (11 poena), kao i Melvin Edžam i Jaka Blažič (po 10 poena).

U okviru Grupe A, u kojoj sa po osam pobeda glavnu reč vode Partizan i Huventud, odigrana su dva važna duela za crno-bele i konačan rasplet pred eliminacionu fazu. Lokomotiva je lakše nego što se očekivalo došla do celog plena u Andori, uz novu sjajnu partiju iskusnog Erika Mekoluma - 86:76. Još ubedljiviji bio je Metropolitan, koji je pred svojim navijačima savladao Turk Telekom - 99:82.

Lokomotiva je tako upisala sedmu recku (tri poraza) i odlepila se od večerašnjeg rivala (5-4). Metropolitan se izjednačio sa sastavom iz Ankare, oba tima imaju polovičan učinak posle 10 odigranih mečeva (5-5).

Nastavio je Mekolum da deli lekcije u Evrokupu. Svima je jasno da je on igrač evroligaškog kalibra, što nastavlja da dokazuje u drugoranigiranom takmičenju Starog kontinenta. Vodio je četu Branka Maksimovića do pobede u 30 poena i šest asistencija, uz perfektan šut van linije za tri poena (4/4). Sakupio je 36 indeksnih poena i tako zasenio učinak Partizanovog centra Matijasa Lesora u utakmici sa Hamburgom (33).

Lokomotiva je već u prvom kvartalu stekla osetnu prednost (24:13), ali je Andora predvođena bivšim igračem crno-beli Kodijem Miler Mekintajerom ubacila 32 poena do poluvremena i najavila da se neće predati. Ipak, nova dobra četvrtina sastava iz Krasnodara, koji je u tvrdom poslednjem kvartalu otklonio sve dileme o pitanju pobednika.

Mekoluma je sa 17 poena ispratio Darijus Tompson, dok je sjajan bio i Alan Vilijams sa 17 poena i 14 skokova (indeks 29). Uz Milera Mekintajera koji je meč okončao sa 20 poena dvocifren je u poraženoj ekiopi bio još samo Amin Nua (12 poena).

Dok je tempo u Andori diktirao brat zvezde Portland Trejlblejzersa Si Džej Mekoluma, glavnu reč u Parizu imao je Vil Kamings. Iskusni plejmejker je vodio Metropolitan do ubedljive pobede nad Turk Telekomom sa 26 poena.

Sastav Vensana Kolea se odlepio u drugoj četvrtini, koju je dobio rezultatom 29:17. Do kraja je čuvao prednost, a bio je i na pragu prve stotke u Evrokupu ove sezone.

Kamingsa su u pobedničkoj ekipi ispratili Toni Kroker sa 17, Kit Hornsbi sa 14 i Tomer Ginat sa 13 poena (devet skokova). Dvocifreni su bili i David Mišino (11 poena), kao i Vins Hanter (10 poena i sedam skokova). Kod Turk Telekoma se izdvojio Aleks Perez koji je brojao do 21 (sedam asistencija), dok je Oktavijus Elis bio na dva skoka od dabl-dabla (13 poena). Po 12 su dodali Erdi Gulaslan i Samet Gejik.

EVROKUP - 10. KOLO

Utorak

Lijetkabelis - Šlonsk 88:65

/Klaicakis 18 - Džastis 13/

Venecija - Burg 78:81

/Tonut 22 - Heris 19/

Partizan - Hamburg 102:77

/Lesor 22 - Kristen 20/

Huventud - Trento 82:65

/Brodžijanski 21, Vilijams 15/

Sreda

Promiteas – Valensija 68:71

/Agravanis 22 – Tobi 22/

Budućnost – Ulm 68:89

/Kobs 17 – Kriston 18/

Andora - Lokomotiva Kubanj 76:86

/Miler Mekintajer 20 - Mekolum 30/

Cedevita Olimpija - Gran Kanarija 60:75

/Enis 14 - Ferel 11/

Metropolitan - Turk Telekom 99:82

/Kamings 26 - Perez 21/

Odloženo

Virtus Bolonja - Bursaspor



tagovi

KK Lokomotiva KubanjCedevita OlimpijaKK AndoraMetropolitanGran KanarijaKK Turk TelekomErik MekolumDilan EnisVil KamingsMatijas Lesor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara