Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Медијска писменост једна од најважнијих тема данашњице

rss

19.01.2022.

Удружење младих Окулар препознало је значај теме медијске писмености међу децом и младима и осмислило пројекат „Млади и медији у борби против дезинформација“ са циљем да информише и едукује децу и младе у десет одабраних општина (Алексинац, Ћићевац, Ражањ, Варварин, Лапово, Велика Плана, Смедеревска Паланка, Лозница, Блаце и Параћин) како да препознају штетне и негативне појаве у медијима, попут лажних вести, кликбејт наслова, инструмената манипулације садржајима, који би требало да их информишу у едукују, а заправо често, нарочито у ово време, раде супротно.

Медијска писменост једна од најважнијих тема данашњице

Радионице о медијској писмености водили су представници локалних организација цивилног друштва и / или наставници у основним и средњим школама одабраних општина и на овај начин мотивисали смо локалне ОЦД, али и просветне раднике да ојачају отпорност младих на утицај дезинформација.

Окулар је прошле године покренуо портал за младе „Нек се чује глас“ са циљем да створи медијски садржај који је доступан и интересантан младима. Портал је замишљен као регионални медиј за 4 општине у окружењу (Ћићевац, Ражањ, Варварин и Параћин), али је уз помоћ великог броја младих новинара волонтера из целе Србије, који су за портал сазнали преко Уницефове платформе Волонтери на мрежи, достигао национални ниво и бележи значајну посећеност и читаност у целој Србији. Чланке, најчешће блогове, младих људи, који пишу за овај портал, прочита и више од 2000 људи недељно. У оквиру портала постоји и Yоу тубе канал, где можете наћи и емисије/прилоге, чији су аутори, такође, млади људи из целе Србије.

Пројекат „Млади и медији у борби против дезинформација“ обухвата и онлајн кампању промовисања квалитетног, а указивања на штетан медијски садржај за младе, као и тренинге где су едукатори и млади новинари имали прилику да унапреде своје знање о медијској писмености и да науче како да стварају квалитетан медијски садржај за младе, претходно истражујући и ослушкујући своју публику, како би сазнали које су теме које млади желе да читају.

„Наш портал ће, у оквиру овог пројекта, млади новинари – учесници наших радионица уређивати најмање три месеца и створити квалитетан информативни канал за младе на локалном, или чак националном нивоу. Циљ нам је да истрајемо у намери да стварамо квалитетан медијски садржај за младе, ослобођен цензура, дискриминације и говора мржње, који често можемо видети и чути, чак и у националним медијима. Ако питате младе људе, у највећем броју, скоро 100 посто њих, рећи ће вам да њих не занима ни политика, а ни пандемија, која је незоставна тема свих медија, већ желе да слушају и читају о успешним младим људима, музици, култури, чега има све мање у медијима.“ - каже водитељка тренинга и уредница портала за младе Нек се чује глас, Аница Стаменковић.

Након онлајн тренинга, где су добили све потребне информације о томе како стварати квалитетан медијски садржај за своје вршњаке, 18 младих људи (од 15 до 30 г) биће ангажовано да пише блогове о акуелним локалним, регионалним и националним темама, које можете прочитати на нашем порталу: нексецујеглас.ком.

Пројекат финансира Европска унија.

Фото: Окулар.рс


# деца медији Вук Караџић ОШ Техничка школа Прота С. Димитријевић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима