SSP: Subotički poljoprivrednici pred kolapsom zbog nebrige lokalne vlasti 1Foto: Ljiljana Bukvić

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) Subotica zahteva od Gradske vlasti da u najkraćem roku pruži pomoć subotičkim poljoprivrednicima koji se nalaze pred kolapsom zbog nebrige lokalne vlasti.

U SSP-u podsećaju da su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i njegov koalicioni partner iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor u više navrata naglašavali da u gradskom budžetu nikada nije bilo više novca.

“Sa druge strane, Gradska uprava je predvidela da će se kroz budžet za ovu godinu više ulagati u rast proizvodnje i stabilnost dohotka proizvođača kao i za izgradnju, održivog, efikasnog i konkurentnog poljoprivrednog sektora, pa tražimo da reaguju u najkraćem roku”, navode u ovoj stranci.

Podsećaju da su u toku prošle godine, na teritoriji grada Subotice, farme počele da rade smanjenim kapacitetom ili u gorim slučajevima u potpunosti su ugasile poizvodnju, naročito farme koje se bave stočarskom proizvodnjom.

“Sufinansiranje kamate za kratkoročne kredite u uslovima gde tona veštačkog đubriva dostiže 1.000 evra, a cena tovljenika 150 dinara po kilogramu, jednostavno nije dovoljna. Farme koje se bave uzgojem i tovom svinja, od prvog januara do prvog jula prošle godine, izgubile su između 5.000 – 25.000 evra, a zbog rasta cene veštačkog đubriva poljoprivrednici će smanjiti njihovu primenu, što će se ogledati u smanjenju prinosa, a to će uticati na sve građane, u vidu poskupljenja hleba, mesa, mleka, povrća, voća”, ocenjuju u SSP-u.

Dodaju da su subvencija za stočarstvo, u okolnim zemljama znatno više, pa je za naše farmere nemoguće da budu konkutentni, a da se subvencije, takođe, smanjene u odnosu na ranije godine.

“Subvencije za ratarstvo koje su imeđu 2008. i 2012. godine iznosile 17.000 dinara po hektaru, od čega je 14.000 bilo predviđeno za biljnu proizvodnju, a 3.000 kao regres za gorivo su se 2012. godine smanjile na 14.000 dinara, ali za maksimalno 100 hektara, potom 2015. godine subvencije su opet smanjene i to na 12.000 dinara po hektaru za maksimalno 20 hektara obradive površine, a sad su 4.000 po hektaru”, navode u SSP-u.

Kako bi se domaći proizvođači i poljoprivreda spasila, iz ove stranke apeluju da gazdinstva dobiju bespovratna sredstva iz budžetske rezerve, i to u što kraćem roku.

“To je važno da bi poljoprivrednici mogli da kupe i bace veštačko đubrivo, nabave repromaterijal i pesticide za prolećne radove. Osim toga, Gradska uprava bi trebala da donese rešenje o tome da se poljoprivrednicima ublaže porezi, a da JVP Voda Vojvodine preuzme na sebe barem deo troška za odvodnjavanje”, napominju u subotičkom odboru SSP-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari