GRAD SVETLOSTI POSTAO GRAD SMEĆA: Vlasti Pariza u potrazi za MANIFESTOM ZA LEPOTU
Foto: Printscreen/Twitter

izbori u francuskoj

GRAD SVETLOSTI POSTAO GRAD SMEĆA: Vlasti Pariza u potrazi za MANIFESTOM ZA LEPOTU

Planeta -

Vlasti Pariza objavile su "manifest za lepotu" koji sadrži planove za ulepšavanje gradskih površina.

Odluka je usledila posle internet kampanje ukazivanja na prljavštinu i smeće po ulicama "grada svetlosti" koja je naterala gradonaćelnicu i kandidatkinju za predsednicu Francuske An Hidalgo da reaguje.

Zamenik gradonačelnice Emanuel Gregoar rekao je da će nekoliko inicijativa Socijalističko-zelenog saveza koji upravlja glavnim gradom biti ukinuto, uključujući dopuštenje Parižanima da zasade bašte na javnim prostorima.

Prema programu iz 2015. godine, lokalno stanovništvo bilo je pozvano je da se prijavi za dozvole za sadnju cveća oko drveća na ulici - po cenu tradicionalnih pokrivača od livenog gvožđa, jednog od voljenih simbola grada.

Mnogi amaterski vrtovi od tada su se pretvorili u smećem zasute delove grada prekrivene psećim izmetom, a Gregoar je sada priznao da "estetski nisu zadovoljavajući" i da predstavljaju "velike probleme u održavanju".

Imaćemo nultu toleranciju prema bacanju smeća na javne površine, obećao je Gregoar, a takođe će se pojačati napori u borbi protiv ispisivanja grafita i ilegalnog lepljenja plakata.

Neugledne privremene žute oznake za nove biciklističke staze takođe će biti uklonjene, u skladu s prethodnom obavezom, dok će nedavno postavljene betonske barijere biti zamenjene "diskretnijim" verzijama.

Hašteg na društvenim mrežama #SaccageParis (uništeni Pariz) postao je viralan u prvoj polovini 2021. godine, a stanovnici su objavljivali fotografije nagomilanog smeća, trulih klupa, napuštenih skutera i loše održavanih zasađenih površina na ulici.

Veliki deo besa javnosti bio je usmeren na gradsku skupštinu jer je zamenila ili zanemarila jedinstveno parisko arhitektonsko nasleđe iz sredine 19. veka nastalo pod Napoleonom III.

Iako je kancelarija gradonačelnice isprva osudila hašteg kao "klevetu", gradske vlasti su bile prinuđene da reaguju.

Gregoar je već u julu prošle godine izneo osam mera usmjerenih na poboljšanje izgleda grada.

U utorak je priznao da je kampanja “bila korisna" i da ih je "naterala da se preispitaju i reaguju" iako se, naveo je on, ponekad ovaj problem prezveličava.

Gradonačelnica Pariza iz stranke Socijalista kandidatkinja je na predstojećim francuskim predsedničkim izborima, ali prema poslednjim istraživanjima podržava je tek 3 posto glasača.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track