DOLAZI LI SAD BAJDEN 2.0? Kako se predsednik SAD-a iz smirene očinske figure pretvorio u ljutitog borca
Foto: EPA / Chris Kleponis / POOL

potpuni preokret

DOLAZI LI SAD BAJDEN 2.0? Kako se predsednik SAD-a iz smirene očinske figure pretvorio u ljutitog borca

Planeta -

Džo Bajden 1.0 ostavljao je sliku smirene očinske figure kad se 2020. godine vratio iz penzije kako bi kao iskusan i diskretan politički veteran zalečio naciju koju je Donald Tramp duboko podelio. Stiže li godinu dana kasnije Bajden 2.0?

-Umoran sam od toga da sam miran, rekao je u vatrenom govoru prošle nedelje.

Bajden je govorio o svojim mnogim neuspešnim "mirnim razgovorima" iza kulisa sa senatorima ne bi li podržali njegov ključni predlog zakona o glasačkim pravima.

Ti pregovori možda najbolje rezimiraju očaj koji je obeležio prvih 12 meseci njegovog mandata u Beloj kući.

Ako smo prošle godine imali Bajdenovu blagu verziju, ove verovatno možemo da očekujemo glasnijeg i ratobornijeg predsednika kome ističe vreme i ponestaje strpljenja i saveznika da spasi ono što je preostalo od njegovih ambicija.

Bajden je preuzeo dužnost 20. januara 2021. godine, sa 78 godina, postavši najstariji američki predsednik, a pred njime bili su neviđeni izazovi.

Pandemija korone bila je van kontrole, Trampove pristalice su samo dve nedelje ranije pokušale da ponište predsedničke izbore, provreda je bila u komi, a američki saveznici u svetu još uvek u šoku od Trampovog mandata.

Bajdenov odgovor na to, uključujući i eksplozivne napetosti zbog rasizma nakon što je nekoliko Afroamerikanaca ubijeno prilikom pokušaja hapšenja, bio je da obeća sposobnost, staromodnu pristojnost i jedinstvo.

-Moja cela duša je u tome. Ujediniti Ameriku, ujediniti naš narod, obećao je Bajden u govoru tokom inauguracije.

I čak se činilo da ima izgleda da u tome uspe.

Demokrate su tesno kontrolisale oba doma Kongresa, Trampa su proterali sa Tvitera, a vakcine protiv korone su bile spremne.

-Mnogi su očekivali da će Bajden, s obzirom na svoje iskustvo i poznavanje Vašingtona, postići... da vozovi ponovno stižu na vreme, rekla je Lara Braun, upravnica Fakulteta za politički menadžment pri Univerzitetu Džordž Vašington.

"Očekivao se povratak u normalu".

Oholost

Suočenom as problemom širenja delte i omikrona, sve više podeljenom Amerikom i verovatnim porazom od republikanaca na parlamentarnim izborima u novembru i gubitkom kontrole nad Kongresom, čini se da je sreća 79-godišnjem Bajdenu okrenula leđa.

Sa većinom od samo jednoga glasa u Senatu i jedva nešto više u Zastupničkom domu, njegov veliki plan potrošnje, nazvan "Build Back Better", mrtvo je slovo na papiru. Jednako kao i zakonski paket o glasačkim pravima koji smatra potrebnim da bi se spasilo američku demokraciju od Trampovih pristalica.

Bajden nije uspeo da s epomiri sa desnicomniti da zadovolji stranačku levicu. I otkriva da je centar danas teško pronaći.

Prosečna podrška u javnosti iznosi mu slabih 42 odsto, podaci su portala fivethirtyeight.com, a bila je 53 odsto. Nedavno ispitivanje Univerziteta Kvinipijak, premda jako iskače od ostalih, pokazalo je da ga podržava samo 33 odsto građana.

Isto je i u inostranstvu.

Premda se stranim čelnicima sviđa da SAD ne vodi Tramp, ponižavajuće povlačenje američkih vojnih snaga iz Avganistana razbilo je auru profesionalnosti Bajdenove administracije. Rusija se očito ne zabrinjava zbog SAD-a i gomila snage kod ukrajinske granice.

Sve to dovelo je do gorkog buđenja u odnosu prema danima kada je Bela kuća odisala idealizmom i kada se govorilo da će Bajden biti poput svog heroja Frenklina Ruzvelta koji je vodio Ameriku kroz Veliku depresiju 1930-ih godina.

-Njihov optimizam, u kombinaciji s očekivanjima javnosti da će sve to rešiti, učinio ih je oholim, rekla je Braun.

Manje vike ili borba?

Još uvek je moguć scenario u kome Bajden izlazi kao pobednik: ako se pandemija ne nastavi, privreda stabilizuje, inflacija popusti i Bajdenove demokrate na krilima zadovoljstva uspeju na vreme da preokrenu spomenute zakonodavne poraze i spremni dočekati parlamentarne izbore.

Bajdenovi saradnici ističu da su uspeli da proguraju kroz Kongres 1,9 milijarde američkih dolara vredan plan spašavanja odnosno treći krug podsticaja privredi zbog pandemije kako bi se pomoglo provredi i kako bi se sprečila još veća beda. Demokrate su, što treba istaći, dobile i snažnu podršku republikanaca prilikom usvajanja infrastrukturnog plana vrednog 1,2 milijardi američkih dolara.

Sve to sa jako tesnom većinom u Kongresu.

Ove je godine, međutim, verovatniji nastavak unutarstranačkih borbi u Demokratskoj stranci te pobeda republikanaca na izborima u novembru kada bi mogli da osvoje jedan ili oba doma parlamenta.

U tom bi slučaju porasli izgledi da se Tramp okuša na predsedničkim izborima 2024. godine.

Dejvid Ignatius, kolumnista Vašington posta, koji se nalazi u srcu mejnstrim establišmenta, savetuje Bajdenu da se vrati svom uobičajenom pristupu koji karakteriše "manje vike i više razboritosti".

Međutim, Bajden sateran uza zid, izgelda kao da je pesimističan.

-Nisam želeo ovu borbu, rekao je u drugom dramatičnom govoru ovog meseca, ovaj put povodom obeležavanja godišnjice napada Trampovih pristalica na Kongres 6. januara.

-Ali neću ni bežati od nje, zaključio je.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track