HOD PO IVICI BORISA DŽONSONA 20 konzervativnih zastupnika će podneti pisma nepoverenja premijeru
Foto: Tolga Akmen / AFP / Profimedia

SMENIĆE GA?

HOD PO IVICI BORISA DŽONSONA 20 konzervativnih zastupnika će podneti pisma nepoverenja premijeru

Planeta -

Prema izveštajima, britanski premijer Boris Džonson je na ivici toga da mu se izglasa nepoverenje nakon ljutitih reakcija iz redova konzervativaca zbog tvrdnji da su se u njegovoj rezidenciji održavale zabave tokom karantina, prenosi Rojters.

Nakon što je Džonson odbacio optužbe svog nekadašnjeg savetnika da je lagao parlament o jednoj zabavi, Dejli telegraf i ITV Njuz navode izvore koji kažu da bi potreban broj pisama njegovih ličnih zastupnika koji pozivaju na izglasavanje nepoverenja njegovom vođstvu mogao da dođe u sredu.

Čak 20 konzervativnih zastupnika koji su svoja mesta u parlamentu osvojili na poslednjim parlamentarnim izborima 2019. godine planiraju da podnesu svoja pisma nepoverenja Džonsonu, navodi britanski Telegraf.

Iz Džonsonovog kabineta nisu želeli da daju nikakve izjave.

Pre samo dve godine Džonson je bio miljenik svoje stranke nakon što je obezbedio najveću konzervativnu većinu još od Margaret Tačer 1987. godine, a što mu je omogućilo da ispuni obećanje da će Britaniju izvesti iz Evropske unije.

Odnos se brzo pogoršao zbog stalnih otkrića o očiglednom kršenju strogih pravila izolacije koje je propisao Dauning strit.

Kako bi izazvali promenu vođstva, odnosno izazov, 54 od 360 konzervativnih zastupnika u parlamentu moraju da napišu pisma nepoverenja predsedniku stranačkog odbora.

Pisma su poverljiva, a jedina osoba koja će znati koliko je zastupnika napisalo pismo je predsednik odbora.

Britanski mediji izvestili su da se najmanje 11 okupljanja održalo u Džonsonovoj rezidenciji u Dauning stritu 10 ili u drugim vladinim odeljenjima između maja 2020. i aprila 2021. godine, kada su pravila o izolaciji ograničavala koliko se ljudi moglo sastajati u jednoj grupi.

Podrška javnosti je zbog skandala naglo pala i Džonsonu i Konzervativnoj partiji.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track