Читај ми!

Ministarstvo: Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata

Pad proizvodnje električne energije u termokapacitetima, nastao usled nedovoljne količine uglja koji se doprema, usloviće dodatni uvoz s obzirom na najavljene niske temperature i očekivani rast potrošnje električne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, na kojoj su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, rečeno je da je zbog havarije na odlagaču u RB Kolubara u toku izrada novog odlagališta, kao i montaža novog transportera i novog odlagača.

Na sednici su predstavljeni izveštaji o potrošnji i stanju rezervi mazuta u termokapacitetima, a razgovarano je o planovima za naredni period, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da će država obezbediti dovoljne količine energije i energenata i za domaćinstva i za privredu u narednom periodu, kao i da je dodatnim uvozom električne energije i prirodnog gasa osigurana energetska bezbednost.

Iz Elektrodistribucije Srbije je rečeno da nema velikih problema sa snabdevanjem električnom energijom potrošača u Srbiji, da se nastavljaju planirani radovi, kao i da prenosni sistem takođe funkcioniše bez problema.

Na sednici je bilo reči i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji, navodi se i dodaje da je konstatovano da je snabdevenost domaćeg tržišta stabilna i da se toplotna energija isporučuje bez većih problema.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici JP Srbijagas, Elektroprivrede Srbije, AD Elektromreža Srbije, Elektrodistribucije, Naftne industrije Srbije, Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", JKP Beogradske elektrane.

Takođe, učestvovali su i predstavnici Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, RB Kolubara, Transportgasa, JP PEU Resavica i Srbija kargo a. d., dodaje se u saopštenju.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво