AVENIJE STARE 4.500 GODINA OTKRIVENE U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Duž puteva koje se prostiru kilometrima, podignute i drevne grobnice
Foto: Shutterstock/Mariana Rusanovschi

arheologija

AVENIJE STARE 4.500 GODINA OTKRIVENE U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Duž puteva koje se prostiru kilometrima, podignute i drevne grobnice

Planeta -

Arheolozi su otkrili 4.500 godina staru mrežu autoputeva u Saudijskoj Arabiji sa dobro očuvanim drevnim grobnicama.

Stručnjaci sa Univerziteta Zapadne Australije sproveli su opsežnu istragu tokom prošle godine, koja je uključivala merenja iz vazduha koja su sprovedena helikopterom, ispitivanje terena i iskopavanje i ispitivanje satelitskih snimaka.

U nalazima objavljenim u časopisu Holocene u decembru, oni su naveli da su "pogrebne avenije" koje se protežu kilometrima u severozapadnim arapskim oblastima Al-'Ula i Kajbar do nedavno bile malo ispitivane.

"Ljudi koji žive u ovim oblastima znaju za njih hiljadama godina“, rekao je istraživač Metju Dalton za CNN. "Ali mislim da se nije znalo koliko su razgranate sve dok nismo dobili satelitske snimke".

Arheolozi kažu da su pronašli izgubljeni hram sunca star 4.500 godina u Egiptu

Dalton je rekao da se pogrebne avenije, koje je video iz helikoptera, protežu stotinama, "možda čak i hiljadama kilometara" i da su istim rutama često išli oni koji putuju glavnim putevima današnjice.

"Često ćete naći da glavni putevi prate iste rute kao i avenije, jer su obično najkraći put između dva mesta na koja idu“, rekao je Dalton. "I zapravo, u nekim slučajevima, same grobnice su toliko gusto postavljene da ne možete a da ne hodate samom drevnom rutom, jer ste na neki način opkoljeni grobnicama."

Same grobnice su uglavnom u obliku priveska ili prstena. Prstenaste grobnice obuhvataju mogilu okruženu zidom do dva metra visine, dok privesci imaju "lepe repove“.

Koristeći radiokarbonsko datiranje, istraživači su utvrdili da koncentrisana grupa grobnica datira između 2600. i 2000. godine pre nove ere, iako su grobnice nastavile da se koriste sve do pre oko 1.000 godina.

"Ove grobnice su stare 4.500 godina i još uvek stoje na svojoj prvobitnoj visini, što je zaista nečuveno“, rekla je istraživač Melisa Kenedi za CNN. "Tako da mislim da je to ono što Saudijsku Arabiju posebno izdvaja od ostatka regiona – sam nivo očuvanosti je neverovatan".

Kenedi veruje da su u grobnicama sahranjeni ili pojedinci ili male grupe, a tim je otkrio oko 18.000 grobnica duž pogrebnih avenija, dok je 80 od njih uzorkovano ili iskopano radi istraživanja.

Istraživači misle da je upotreba ruta prethodila grobnicama, i još uvek nisu sigurni zašto su grobnice izgrađene duž puta - iako je Kenedi ukazala na slične običaje povezane sa vlasništvom nad zemljom u Grčkoj i Rimu u kasnijoj istoriji.

"Način pokazivanja vlasništva bi možda mogao biti jedan od razloga zašto su grobnice izgrađene“, rekao je Dalton. "I možda postoji element sahrane najmilijih uz put koji su najčešće koristili kako bi ih se sećali".

Sledeći korak za tim biće da uradi još datiranja i vrati se na teren, pre nego što analizira svoje podatke. I verovatno će uslediti još otkrića, a Dalton kaže da bi se putevi mogli protezati čak i do Jemena, posebno pošto se slične grobnice nalaze i u toj zemlji i u severnoj Siriji.

"Treći milenijum je tako važan vremenski period. Tada su izgrađene piramide. I tu je mnogo različitih kultura prvi put u interakciji jedna sa drugom u širokom obimu. Tako da je videti izgled ovog monumentalnog pogrebnog pejzaža u ovom periodu zaista uzbudljivo. I ogromne nove avenije istraživanja koje treba u osnovi pratiti", rekla je Kenedi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track