17. januar  2022. 16.06  | Izvor: Tanjug

Boljević: Izlaznost od 30 odsto dobra, dat legitimitet ustavnim promenama

BEOGRAD -

Sudija vrhovnog kasacionog suda Dragana Boljević izjavila je danas da je dobro što su građani pozitivno odgovorili na referendumsko pitanje o ustavnim promenama i da su svojim izjašnjavanjem definitivno dali legitimitet celom procesu.

Ona je za Tanjug ocenila da je izlaznost na referendum od 30 odsto dobra, s obzirom na uslove.

"Vreme je korone i hladno je, zatim tu je veoma veliki birački spisak u kojem su i građani koji ne glasaju godinama, čak i decenijama, jer žive u inostranstvu. Treći je što je to pitanje komplikovano i nedovoljno razjašnjeno, zaista je potrebno imati veliko znanje da bi se glasalo o tome", istakla je Boljević.

glasanje,, mitrovica

Ona je ocenila da su građani pokazali odgovornost, iskoristili svoje demokratsko pravo i smatra da je izlaznost od 30 odsto dobra.

Boljević kaže da joj je drago što se po prvi put otvorilo pitanje pravosuđa koje je, kako smatra, bilo nepostojeće do sada u našoj javnosti i što se tek sada videlo koliko je to komplikovan i sofisticiran sistem, čak i kada se uređuje i na tako opštem nivou kao što je Ustav.

"Prvi put se glasalo o samom pravosuđu i mislim da je to dobro, uprkos tome što je ceo proces, koji nije imao veze sa politikom, maksimalno ispolitizovan. Mislim da su glasači u određenom broju izlazili da glasaju za ili protiv ove vlasti, što svakako nije trebalo da se desi. Trebalo je sadržinski oceniti rešenja i onda o kvalitetu tih rešenja glasati, a ne o tome da li se spremamo za naredne izbore ili ne", poručila je Boljević.

Ona je pohvalila ulogu medija i nada se da će pitanje pravosuđa ostati u centru pažnje i kada se budu donosili pravosudni zakoni.

"Sada postoji rok od godinu dana od proglašenja promena u kome treba da se donesu svi zakoni - o sudovima, uređenju sudova, sudijama, javnom tužilaštvu, Visokom savetu tužilaštva, Visokom savetu sudstva i drugi.

Postoji niz zakona kojima sada treba da se razrade ideje unete u ustavne promene, a to su ideje depolitizacije pravosuđa i jačanja nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva", objasnila je Boljević i dodala da će to biti ozbiljan posao.

Srodne vesti