referendumfoto BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Nije moguće dati konačne rezultate referenduma pre završetka izbornog postupka u smislu glasanja i utvrđivanja rezultata, odnosno brojanja. Mora se imati u vidu da je niz biračkih mesta udaljen od opštinskih izbornih komisija, a i zimski su uslovi.

Osim toga moguće je da dođe i do ponovnog glasanja na nekom biračkom mestu, kaže za Danas Miljkan Karličić, član Republičke izborne komisije i socijalista, komentarišući kritike opozicije da odugovlačenje u saopštavanju referendumskih rezultata predstavlja manipuaciju tim rezultatima.

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije, naveo je da će se prvi preliminarni rezultati glasanja na referendumu biti poznati nekoliko sati po zatvranju birališta ,ali da je krajnji rok za saopštavanje konačnih rezultata glasanja na referendumu petak do 20 sati, odnosno za šest dana. Zbog čega je u eri digitalizacije potrebna gotovo citava sedmica da se prebroje glasovi nije jasno sagovornicima Danasa.

Posebno ih čudi činjenica da je potrebno toliko dana za brojanje, ako se zna da je izlaznost mala, oko 30 odsto.

“Možda problem leži u činjenici da je veliki broj građana zaokružio NE na referendumu“, konstatuju naši sagovornici.

Karličić kaže za Danas da je niska izlaznost birača na referendumu za njega bila očekivana.

“Pre svega zbog „apstraktnosti“ pitanja za običnog glasača, nezainteresovanosti partijskih mreža, ali i zbog zdravstvenih razloga”, kaže Karličić.

Na pitanje kako komentariše tvrdnje opozicije da će uprkos mogućem uspehu referenduma pravosuđe i dalje ostati isto i zavisno od vlasti, sagovornik Danasa kaže “da ta politička platforma nema ni etičke preduslove da daje predikcije na ovom planu zbog svoje reforme pravosuđa ala Višinski, a ni stručne novitete ni alternative.

“Oni su „protiv“ po inerciji”, zaključuje Karličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari