Dostupni linkovi

Vučić i Brnabić osudili odluku australijskog suda o Đokoviću


Novak Đoković, februar 2021.
Novak Đoković, februar 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka o ukidanju vize teniseru Novaku Đokoviću "politička" i da predstavlja "lov na veštice".

Tročlano veće Saveznog suda jednoglasno je 16. januara odbilo žalbu Đokovića na ukidanje vize, pa će on biti deportovan iz Australije i neće braniti titulu na Australian Openu u Melburnu.

"Oni misle da su tom odlukom ponizili Novaka Đokovića. Oni su ponizili sebe, a Đoković može uzdignute glave da se vrati u svoju zemlju i svakoga pogleda u oči", rekao je Vučić novinarima posle glasanja na referendumu o promenama Ustava Srbije.

Vučić je rekao da je prvi teniser sveta uradio sve što je trebalo kako bi učestvovao na Australijan openu.

"Vi ga 10-11 dana maltretirate da biste mu uručili odluku koju ste znali da ćete mu uručiti prvog dana. Da ste rekli - nije vakcinisan i nema pravo da uđe u zemlju, on ne bi došao i ne bi se vakcinisao. Ovako ste ostavili mogućnost za medicinski izuzetak. U skladu sa tim je došao i uradio sve što je trebalo, a onda je usledilo šikaniranje i maltretiranje neviđenih razmera, medijski linč i lov na veštice", naveo je Vučić.

On je ocenio da je ceo proces bio "besmislen" i da se moglo videti kako tužilac "laže o broju vakcinisanih u Srbiji".

"Kažu da je u Srbiji ispod 50 odsto vakcinisanih građana. Nemojte da lažete jer je zvanično vakcinisano 58 odsto, to je više nego u mnogim zemljama Evropske unije, posebno u našem okruženju", dodao je Vučić.

Brnabić: Skandalozna odluka

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je odluka Saveznog suda Australije da ukine vizu Đokoviću "skandalozna".

"Mislim da je pokazala kako u nekim drugim zemljama funkcioniše vladivina prava, odnosno kako ne funkcioniše vladavina prava. Neverovatno mi je da imamo dve potpuno oprečne odluke suda u roku od samo nekoliko dana, 11 dana i fizičkog i psihičkog maltretiranja", rekla je Brnabić novinarima 16. januara.

"Kao predsednica Vlade Srbije nisam srećna, ali ne treba biti ni previše emotivan. Jedva čekam da vidim Novaka Đokovića u svojoj zemlji, u Srbiji i da zajedno prodjemo sve ovo i da mu pružimo podršku u ovim teškim trenucima", navela je Brnabić.

Porodica Novaka Đokovića razočarana odlukom suda

Porodica tenisera Novaka Đokovića saopštila je da je razočarana odlukom suda i da smatra da su prilikom odlučivanja o otkazivanju vize prevladali "politika i drugi interesi".

"Ovde nije u pitanju bio samo sport i igranje na prvom grend slemu u sezoni, na kojem Novak dominira već deceniju, već i politike i svih interesa koji su u ovom slučaju prevladali. I pored skandaloznog ponašanja prema Novaku, verovali smo da će sport pobediti", navodi se u saopštenju porodice Đoković.

Teniski savez Srbije: Politika je pobedila sport

Teniski savez Srbije izrazio je razočaranje odlukom australijskog suda, uz ocenu da je "politika pobedila sport".

"Najbolji svetski teniser Novak Đoković je validno ispunio sve propisane zahteve i pravila organizatora Australijan opena i države domaćina za učešće na turniru, što je potvrđeno i odlukom suda iste zemlje. Međutim, usled političkih pritisaka, viza mu je onemogućena po osnovu 'javnog interesa'", navodi se u saopštenju Saveza.

Olimpijski komitet Srbije (OKS) izrazio je razočaranje odlukom o deportaciji Đokovića, uz ocenu da mu je "lošom namerom, na politički i nesportski način oduzeto pravo da se bori za 10. titulu na Otvorenom prvenstvu Australije".

"Olimpijski komitet Srbije sa velikim razočarenjem primio je odluku o deportaciji Novaka Đokovića iz Australije, kao i oduzimanje mogućnosti da potvrdi zvanje najvećeg tenisera sveta svih vremena na sportskom terenu", naveo je OKS u saopštenju.

Ministar za imigraciju Australije Alex Hawke iskoristio je 14. januara diskreciona ovlašćenja i na osnovu javnog interesa ukinuo vizu Novaku Đokoviću, koji nije vakcinisan protiv korona virusa.

Odlukom ministra, Đokoviću je viza ukinuta po drugi put. To su prethodno učinile australijske granične vlasti, ubrzo pošto je teniser 5. januara sleteo u Melburn, navodeći da "nije pružio odgovarajuće dokaze" da bi dobio medicinsko izuzeće.

Đokoviću preti trogodišnja zabrana ulaska u Australiju.

XS
SM
MD
LG