Sutra u podne na Kosovu i Metohiji protesti građana zbog nemogućnosti da glasaju na referendumu 1Foto: Facebook

Građani na prostoru Kosova i Metohije će sutra u 12 časova, u više srpskih sredina, protestom iskazati nezadovoljstvo odlukom Prištine da se sutrašnji referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa ne održi na Kosovu i Metohiji, ali i nezadovoljstvo odlukom Beograda da na to pristine, i da građane organizovano vozi na glasanje u gradovima centralne Srbije.

Inicijator protesta je Građanska inicijativa „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice, a lider te inicijative Aleksandar Arsenijević za Danas kaže da se pozivaju i „na kršenje Zakona o sprovođenju referenduma, član 24. koji jasno definiše da se referendum mora održati na svim biračkim mestima gde su održani izbori“.

Protest u Kosovskoj Mitrovici počeće okupljanjem ma šetalištu u severnom delu ovog grada, u 12 časova. Tu je planirano kratko obraćanje, a građani će se uputiti do Ibarskog mosta gde će izneti svoje zahteve. Takođe, planirano je da paljenjem sveća odaju počast ubijenom osnivaču i lideru opozicione Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliveru Ivanoviću, ujutru u 8:15, jer je u to vreme Ivanović ubijen ispred prostorija Inicijative u Kosovskoj Mitrovici.

Javno su pozvali sve u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, a iz većine njih su im se javili da će organizovati neki vid protesta i uputiti poruku, kaže on. Gde će sve tačno organizovati, Arsenijević ne može sa sigurnošću da tvrdi.

Kaže da referendum nije bio tema među građanima u Kosovskoj Mitrovici i generalno na Kosovu i Metohiji, te smatra da „građani koji sutra bude glasali u Raškoj, verovatno pod prinudom sa direktorima, neće znati za šta glasaju, i moraće da glasaju za ustavne promene“.

Stav GI Srpski opstanak je da građani u centralnoj Srbiji treba da izađu na sutrašnji referendum i zaokruže „Ne“, to jest da glasaju protiv ustavnih promena kojima se menja izbor pravosuđa, navodi Arsenijević.

On lično se za takav stav odlučio jer mu izmena izbora sudija i tužilaca u pravosuđu izgleda slično kao autonomija Univerziteta. „Svesni smo da poslednjih 30 godina nemamo tu autonomiju Univerziteta u izboru dekana i rektora“, pojašnjava svoj stav lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“.

Od dela opozicije koji poziva na neizlazak na referendum mogli smo čuti da je jedan od razloga za tu odluku to što se neće organizovati glasanje na prostoru Kosova i Metohije. Arsenijević smatra da se referendum ne sme bojkotovati, ali da se rezultati glasanja ne smeju prihvatiti sve dok se glasanje ne organizuje na svim biračkim mestima na Kosovu i Metohiji.

Takođe, kao argument za bojkot bilo je i to što se referendum održava na dan ubistva Olivera Ivanovića. Arsenijević navodi da su referendum i obeležavanje dana ubistva Ivanovića „dva odvojena slučaja“.

„Građani će svakako svoje nezadovoljstvo zbog ubistva Olivera Ivanovića iskazati jednočasovnim protestom u centralnoj Srbiji. Mi u Kosovskoj Mitrovici paljenjem sveća ujutru u 8:15, jer je tada Oliver ubijen. Pre ili posle protesta građani mogu da izdvoje vreme i glasaju protiv ustavnih promena“, zaključuje Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari