Transparentnost Srbija: Vlada Srbije da obezbedi zakonito upravljanje u EPS-u

Transparentnost Srbija (TS) pozvala je Vladu da bez odlaganja obezbedi zakonito upravljanje u javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije (EPS).
Ocenjuju da je to od naročitog značaja zbog aktuelnih problema u proizvodnji i snabdevanju električnom energijom.
 
TS je pozvao Vladu Srbije da pre najavljenog skraćenja mandata imenuje makar zakonite vršioce dužnosti u svim preduzećima u državnom vlasništvu, kako se, navode u saopštenju, bezakonje – koje nosi ogromne rizike za resurse javnih preduzeća i ostvarivanje njihove funkcije – ne bi proteglo i na period nakon raspisivanja izbora, a do formiranja nove Vlade.
TS navodi da je Vlada razrešila Milorada Grčića sa mesta vršioca dužnosti direktora EPS iako mu je mandat prestao pre 1.758 dana, zbog čega je "samo mogla da to konstatuje".
 
"Pri tome nije imenovan novi vršilac dužnosti, niti je okončan konkurs za direktora koje je raspisan još pre pet godina", navode u saopštenju.
TS ukazuje da je u Službenom glasniku od petka, 14. januara, objavljena odluka Vlade na osnovu koje je Grčić razrešen dužnosti vršioca dužnosti direktora JP Elektroprivreda Srbije "zbog podnošenja pismene ostavke".
 
"Vlada se pri tom poziva na odredbu Zakona o javnim preduzećima na osnovu koje mandat direktora javnog preduzeća prestaje ‘istekom perioda na koji je imenovan, ostavkom i razrešenjem’. Ova odluka Vlade Srbije je međutim pravno nemoguća, zato što je mandat Milorada Grčiću prestao još 23. marta 2017. godine, istekom jednogodišnjeg perioda na koji je bio imenovan za vršioca dužnosti", navodi Transparentnost Srbija.
 
Kako su dodali, Grčićeva ostavka i odluka Vlade Srbije da je prihvati imaju značaja "jedino za utvrđivanje odgovornosti građanina Grčića za eventualne druge nezakonitosti tokom perioda u kojem je faktički upravljao ovim javnim preduzećem".
 
Naveli su da Vlada na istoj sednici nije imenovala vršioca dužnosti direktora EPS, koji bi upravljao tim javnim preduzećem do okončanja konkursa.
 
"Podsećamo da je konkurs bio raspisan još 24. marta 2017. i da prema raspoloživim podacima još uvek nije okončan. Usled toga je nejasno ko trenutno upravlja JP EPS i na osnovu kojih ovlašćenja, dok se u zvaničnom registru Agencije za privredne registre, još uvek navodi ime Milorada Grčića kao zakonskog zastupnika", navodi TS u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija