Dostupni linkovi

Srpski kovid štab tvrdi da je Đoković imao validan kovid test


Đoković na treningu uoči turnira u Australiji, 14. januara, 2022. godine.
Đoković na treningu uoči turnira u Australiji, 14. januara, 2022. godine.

Dokument izdat od nadležnih organa, po kojem je teniser Novak Đoković 16. decembra bio pozitivan na korona virus je apsolutno validan i izdat je od strane nadležnog organa republike Srbije, izjavio je u petak, 14. januara posle sednice Kriznog štaba za borbu protiv korone sekretar za zdravstvo Autonomne pokrajine Vojvodina Zoran Gojković.

“Za nas je ta priča apsolutno jasna”, rekao je Gojković.

Kako je objasnio, nakon pojavljivanja dokumentacije koja je objavljena na društvenim mrežama, dokument je analiziran kako bi utvrđena njegova validnost.

“Uz oprez, u stvari, uz mogućnost da budem krivično gonjen od strane Novaka Đokovića, pošto je sva medicinska dokumentacija koju neko ima, po zakonima Republike Srbije, njegovo lično vlasništvo, mogu da tvrdim da je taj dokument apsolutno validan” rekao je Gojković.

Đoković je u objavi na svom Instagram nalogu, 12. januara, priznao da je prekršio izolaciju u Srbiji dok je prošlog meseca bio pozitivan na korona virus.

Teniser je rekao da je sreo novinara za intervjuu - dva dana nakon što je 16. decembra 2021. bio pozitivan na testu na koronu.

Na pitanje novinara CNN-a da pojasni nedoumice koje su se pojavile u vezi sa QR kodom na Đokovićevoj potvrdi, i time kada je izdata, Gojković je ostao pri svom stavu da je dokument validan.

“Utvrdili smo da je sistem izdao njegove rezultati 16. decembra, uveče oko osam....kada je on video to obaveštenje, to pitajte njega”, dodao je Gojović.

Član krizinog štaba za borbu protiv korone je rekao i da u Srbiji, u odsustvu vanrednog stanja, ne postoje sankcije za one koji prekrše mere samoizolacije.

“Ukoliko je neko uhvaćen u meri prekršaja samoizolacije, na primer dojavom, samo bi mogao u nju da bude vraćen”, rekao je Gojković.

Kako je istakao, kazna za prekršaj samoizolacije mogla je da se daje samo u vanrednom stanju, kada su osobe koje je krše bile lišavane slobode.

Slučaj Novaka Đokovića preuzima Savezni sud Australije, a teniser neće biti deportovan do okončanja žalbe u vezi sa ukidanjem vize. Ova odluka doneta je posle ročišta u Melburnu nakon što je teniseru, koji nije vakcinisan protiv korona virusa, 14. januara po drugi put ukinuta viza.

XS
SM
MD
LG