Nemačka vratila Srbiju na listu visokorizičnih zemalja

Nemačka je vratila Srbiju na listu visokorizičnih zemalja, pa će od nedelje biti otežan ulazak u tu zemlju, odnosno nevakcinisani i oni koji nisu preležali kovid će morati u karantin.
Nemačka vratila Srbiju na listu visokorizičnih zemalja
Foto: Pixabay

Pored Srbije, na listu zemalja sa višim rizikom infekcije, vraćene su, između ostalih, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, ali i zemlje EU kao što su Francuska, Austrija, Letonija i Bugarska.

Što se našeg regiona tiče, Hrvatska je na listi visokorizičnih zemalja od 24. oktobra prošle godine, Crna Gora od 15. avgusta, a Slovenija od 26. septembra.
Povratak na listu visokorizičnih zemalja posebno pogađa putnike koji nisu vakcinisani.
 
Od nedelje, svi putnici koji žele da uđu u Nemačku moraće da se registruju elektronski, a moraju da imaju sertifikat o vakcinaciji ili o preležanom kovidu ili negativan test na korona virus.
 
Vakcinisani i izlečeni ne moraju u obavezni 10-dnevni karantin. Osobe koje nisu preležale kovid i nisu vakcinisane mogu da se oslobode izolacije najranije petog dana testiranjem na kovid-19.
 
Nevakcinisana deca mlađa od šest godina izuzeta su od ove mere i njima se karantin prekida automatski nakon pet dana.
 
Nemačka je pooštrila mere ulaska u zemlju zbog širenja omikron soja.
  • Djuri

    14.01.2022 21:07
    Reciprocitet
    I Nemacka je visokorizicna,iste mere uvesti prema drzavljanima nemacke,s tim sto im necete priznati zapadne vakcine,kao sto oni nasim gradjanima nepriznaju istocne.Vrlo fer!Ako bi postupali reciprocitetno prema svima,smanjila bi se transmisija korone sto bi bilo od pomoci i imalo bi jasno opravdanje za ove mere.Naravno svako popustanje ili promenu mera neke drzave prema nasim gradjanima odmah reciprocitetno primeniti,vrlo fer,ne bas jeftino i bez posledica,ali dugorocno sa postovanjem.
  • 56

    14.01.2022 21:00
    Poznato je
    Ispravan postupak. Srbija je visokorizična zemlja ne samo po pitanju Kovida.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.