Najnovije vesti
Vesti Svet
VELIKO OTKRIĆE Pronađen gen koji udvostručuje rizik od TEŠKOG KOVIDA

VELIKO OTKRIĆE Pronađen gen koji udvostručuje rizik od TEŠKOG KOVIDA

Poljski naučnici pronašli su gen koji više nego udvostručuje rizik od teškog obolevanja od kovida-19, što je otkriće za koje se nadaju da bi moglo da pomogne lekarima da identifikuju osobe koje su najviše izložene riziku od te bolesti.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Koronavirus, laboratorija Foto: ANDRE COELHO / EPA;
Koronavirus, laboratorija

S obzirom na to da je neodlučnost u pogledu vakcinacije glavni faktor za visoke stope smrtnosti od koronavirusa u srednjoj i istočnoj Evropi, istraživači se nadaju da će ih identifikacija osoba sa najvećim rizikom podstaknuti na vakcinaciju i omogućiti im pristup intenzivnijim mogućnostima lečenja u slučaju infekcije.

Foto: ANDRE COELHO / EPA;

- Nakon više od godinu i po dana rada bilo je moguće identifikovati gen odgovoran za predispoziciju za teški oblik bolesti. To znači da ćemo u budućnosti moći da identifikujemo ljude sa predispozicijom da ozbiljno pate od kovida - rekao je ministar zdravlja Adam Niedzielski.

Naučnici sa Medicinskog univerziteta u Bialistoku otkrili su da je gen četvrti najvažniji faktor koji određuje koliko ozbiljno osoba pati od covida-19, nakon godina starosti, težine i pola.

Pročitajte još

Gen je prisutan u oko 14 odsto poljske populacije, u poređenju sa osam do devet odsto u celoj Evropi i 27 odsto u Indiji, rekao je Marcin Moniuszko, profesor zadužen za projekt.

Druge studije takođe su pokazale važnost genetskih faktora u tome koliko se ozbiljno razvija covid-19.

U novembru su britanski naučnici objavili da su identifikovali verziju gena koja bi mogla da bude povezana sa dvostrukim rizikom od zastoja pluća prilikom obolevanja od koronavirusne bolesti kovid-19.