Vizuelna umjetnost

Narodne nošnje u modernom duhu ostavljaju bez daha

Narodne nošnje u modernom duhu ostavljaju bez daha
Foto: Pavel Surovi | Narodne nošnje u modernom duhu ostavljaju bez daha

NOVI SAD - Evropska prijestonica kulture Novosađanima, ali i onima koji posjete ovaj grad, donijeće mnoge zanimljive aktivnosti i prizore za pamćenje, a svoje mjesto u sklopu ove svečanosti dobiće i dugo najavljivana izložba fotografa Pavela Surovog.

Već od sutra, izložba originalnih i autentičnih narodnih nošnji postaće dio upečatljivog ambijenta svih kulturnih stanica u Novom Sadu. Cilj ove izložbe je prezentacija originalnih narodnih nošnji različitih naroda koje žive u Srbiji i regionu, a specifična je reinterpretacija nematerijalnog kulturnog nasljeđa, prikazanog u novom svjetlu. Fotografije su više od multikulturalnosti i suživota naroda na ovim prostorima jer skrivaju sublimirane poruke i priču u sebi. One prikazuju jedinstven spoj umjetnosti i etnologije, tradicije i modernog doba, kao i istorijsko-nacionalno obilježje u domenu modnog dizajna.

"U prvom planu su arhetipi i kosmičko poimanje ženske lepote od prapočetka. Otkrivanjem tajanstvenosti i mističnosti narodnih nošnji i duhovnih verovanja i mitova kroz različite epohe vremena kruniše se arhetip Afroditine božanske lepote", kazao je autor izložbe.

Kako kaže, posjetioci će odatle moći da ponesu mnoge subliminirane poruke koje je htio da naglasi.

"Kao i svaka iskonska lepota, i ženska lepota je podložna skrivanju, a tako i u hrišćanskoj civilizaciji, posebno u slavenskim narodnim nošnjama, koja iza stotina slojeva podsukanja, čipki, dukata, traka, mašni, vezova skriva nedodirljivu devičansku lepotu", pojasnio je Pavel.

Dodao je da žensku ljepotu i svjetski život predstavljaju dukati, perle, krune, nakit, oglavlja, a to je u današnjosti stalna težnja prema slavi, popularnosti, divljenju, ljepoti, modi, statusu i staležu, a druga skrivena dominanta koja ide uz arhaičnu narodnu nošnju su vjera i okretanje prema Bogu.

"Bog i Isus Hrist svugde su prisutni i artikulisani, čak i kroz arhaičnu narodnu nošnju i ćilime. Žene su nosile krstove u rukama, na grudima, izvezene na oplećcima, čak i duvane perle u obliku krstova i cveća. Stara arhaična nošnja je odavala i pripadnost državi i religiji kojoj pripadaju ili kojoj su težili da pripadaju… Boje državnih zastava su namerno utkavane u kecelje, oplećke, peškire, ćilime da bi se dodvoravalo vlastima", rekao je Pavel.

Veliko interesovanje u regionu, ali i u inostranstvu, nedavno je izazvala etno art izložba Pavela Surovog pod nazivom "Corona", koja će nakon premijere u Beogradu imati i svjetsku premijeru u Parizu. Pavel Surovi je ovom izložbom osvojio prvo mjesto na međunarodnom festivalu "International Baltic Ethnic Fashion Festival" (IBEFF) (Etnomoda) u Rusiji, u kategoriji modne fotografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije