“Don Žuan se vraća iz rata” - nova premijera za dan zaječarskog pozorišta 1Foto: Zaječarsko pozorište

Premijerom predstave “Don Žuan se vraća iz rata” koju po tekstu Edena fon Horvata režira Irfan Mensur, jedino profesionalno pozorište na istoku Srbije “Zoran Radmilović” iz Zaječara obeležiće 2. februara dan pozorišta i nastaviti uspešnu 2021. u kojoj je bilo sedam premijera.

Prva predstava, koja je odigrana, 2. februara 1947. godine u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma u Zaječaru, na sceni novog profesionalnog pozorišta, bila je „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva.

Sedam i po decenija kasnije, zaječarsko pozorište kao 439 premijeru, premijerno će igrati komad Edena fon Horvata “Don Žuan se vraća iz rata” koji režira Irfan Mensur.

– Na neki način ovo je predstava koja će obeležiti toliko decenija zaječarskog pozorišta sa kompletnim ženskim ansamblom i jednim jako dobrim glumcem Milošem Tanaskovićem – kaže za Danas reditelj Irfan Mensur, objašnjavajući da ovaj komad angažuje čitav ženski ansambl zaječarskog teatra.

Komad “Don Žuan se vraća iz rata” napisan je za jednog glumca i 36 ženskih likova, tako da glumice Nataša Petrović, Jelena Rajić, Viktorija Arsić, Ana Tanasković, Ivana Bartunjek, Aleksandra Manasijević i Marija Stanković igraju po više uloga.

“Don Žuan se vraća iz rata” - nova premijera za dan zaječarskog pozorišta 2
Foto: Zaječarsko pozorište

– Rad na ovoj predstavi počeo je krajem prošle godine i sad je nastavljen. Reč je o odličnom tekstu i nadam se još jednom velikom repertoarskom uspehu našeg pozorišta – smatra direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić, dodajući: “ Dan pozorišta i 75 godina od prve premijere obeležavamo 1. i 2. februara.

Prvog dana Kvartet Dinamika imaće concert, a planirana je i projekcija filma “Glumčina” o Zoranu Radmiloviću, dok je za 2. febuar predviđena premijera komada koji režira Irfan Mensur .”

Za Đuričića su nova premijera, kao i ambiciozni planovi za 2022. “nastavak uspešne godine u kojoj je bilo sedam premijera i obeleženo 30 godina festivala “Dani Zorana Radmilovića” i 75 godina od osnivanja jeidnog profesionalnog pozorišta na istoku Srbije”.

– Gostovali smo na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu, u Sarajevu, Herceg Novom, zemunu, Vršcu, na pozorišnim festivalima “Joakim Vujić” i “Malom Joakimu”. Uz pomoć ministarstva i Grada Zaječara završena je prva faza izrade protivpožarnog sistema – rekonstrukcija elektroenergetske mreže u pozorištu i nadamo se nastavku radove ove i narednih godina – ukratko sumira godinu za nama Đuričić.

“Don Žuan se vraća iz rata” - nova premijera za dan zaječarskog pozorišta 3
Foto: Zaječarsko pozorište

Navodi da su za ovu godinu su između ostalog, planirani novi projekti u okviru Centra za kulturu koji je deo ove ustanove kulture, kao i dečja scena i dečiji pozorišni festival, zajedno sa Narodnim muzejem Zaječar priprema se letnji festival na Feliks Romulijani, a tu su i Festival mladih pesnika, Filozofska škola, Likovna kolonija, tradicionalne seoske i gradske manifestacije i kulturno – umetničke smotre.

Naravno i još jedni „Dani Zorana Radmilovića“

U pripremi je dopunjeno izdanje monografije zaječarskog teatra, a novi broj časopisa za društvena pitanja, kulturu i umetnost “Razvitak” koji je nedavno izašao iz štampe, publici će biti predstavljen na promociji u drugoj polovini ovog meseca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari