BiH

Stevandić: Turkovićeva pokušava da uvede aparthejd u BiH

Stevandić: Turkovićeva pokušava da uvede aparthejd u BiH
Foto: N.N. | Stevandić: Turkovićeva pokušava da uvede aparthejd u BiH

BANJALUKA - Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić izjavio je da note koje je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković uputila ambasadama Rusije, Kine i Srbije zbog prisustva njihovih predstavnika na proslavi Dana Republike ukazuju na njenu nepismenost i pokušaj uvođenja aparthejda u BiH u korist Bošnjaka.

Stevandić je u izjavi Srni podsjetio da je Republika Srpska izmijenila Zakon o praznicima i, uvažavajući raniju odluku Ustavnog suda BiH, donijela nove odluke, te da bi ministar spoljnih poslova zemlje koju predstavlja to morao znati.

"Na taj novi zakon niko nije stavio primjedbu i nije se oglašavao nijedan ustavni sud. Prema tome, svi oni koji kritikuju 9. januar treba da znaju da je donesen novi zakon o 9. januaru, gdje nije promijenjen datum, ali su promijenjene ostale stvari na koje su Bošnjaci imali primjedbu, kao što je krsna slava i drugo", rekao je Stevandić.

Ako su te stvari promijenjene formalno, dodao je, ne mogu se zabraniti liturgije, jer bi to bio potpuni aparthejd.

"Sve što radi Bisera Turković je priželjkivanje aparthejda Bošnjaka nad drugim narodima. Jer, samo u aparthejdu možeš zemljama poput Rusije, Srbije, Kine i drugim većim od BiH, da objašnjavaš nešto u šta ni sam nisi upućen, a što ti se dešava u vlastitoj zemlji", rekao je Stevandić.

Prema njegovom mišljenju, Turkovićeva je ta koja narušava prijateljske odnose BiH i drugih zemalja.

"Svaki njen akt narušava prvo unutrašnje odnose u BiH, a zatim i prijateljske odnose sa regionalnim i globalnim svjetskim silama", rekao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije