Magazin Srbija

Čačani velikog srca skupili novac i otplatili stambeni kredit lekara koji je preminuo od posledica kovida

cacak-lekar
Foto: Privatna arhiva, I. Tutunović

Za samo nekoliko dana prikupili su oko tri miliona dinara da bi otplatili stambeni kredit mladog lekara dr Slobodana Blagojevića (41), koji se, pomažući sugrađanima da se izbore sa kovidom 19, i sam zarazio, i posle dvonedeljne borbe, od posledica virusa preminuo 29. decembra 2020.

Nakon njegove smrti, porodica ovog mladog humaniste, specijaliste urgentne medicine, koji je spasao mnoge živote tokom epidemije, suočila se sa finansijskim problemom, pišu Novosti.

Čačani su se ubrzo organizovali, i na vapaj njegove supruge Katarine i dece Uroša i Ane odgovorili plemenitim gestom.

Prikupili su sav novac i porodicu dr Blagojevića (na slici) oslobodili teških muka.

– Uvek je među nama Čačanima bilo ljudi kojima je viši interes bio važniji čak i od vlastitog života. Doktor je žrtvovao svoj da bi spasao živote sugrađana. Zato nije trebalo mnogo Čačanima da prepoznaju koliko je ta akcija bila važna. Novac je brzo prikupljen, disali smo kao jedan, sa istim ciljem: da se pomogne – kaže Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Na njegov predlog, Čačani su po dr Blagojeviću nazvali novu saobraćajnicu, koja vodi ka Opštoj bolnici.

– On je zaslužio mnogo više, ali ovo je bio prvi korak, da se velikim junacima i herojima ovog teškog vremena, bar malim delom odužimo i da doktor Blagojević ostane upamćen, ne samo u zdravstvu, već i da se nove generacije i njegova deca uvek sa ponosom njega sećaju – rekao je Todorović.

Na Dan grada Čačka, 18. decembra, dr Slobodanu Blagojeviću posthumno je dodeljeno najviše gradsko priznanje – Decembarska nagrada.

To je bio još jedan dokaz da se dobro dobrim vraća, te da se iz plemenitosti rađa dužnost da se pomogne.

Novosađanka pravi 40 paketića za decu koja ih zbog nemaštine ne bi dobila, a lekcija iz humanosti je poklon njenim sinovima

Čitajte Luftiku na Google vestima

10.3K Shares
10.3K Shares
Share via
Copy link