Stoltenberg: Moguć je kompromis NATO sa Rusijom 1Jens Stoltenberg Foto: EPA-EFE/BERTRAND GUAY

Pregovori sa Rusijom mogli bi se protegnuti na seriju sastanaka u cilju pronalaženja prihvatljivih rešenja za sve strane i kompromisa, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da je Severnoatlantska alijansa i ranije dokazivala da se u odnosima sa Rusijom mogu postići kompromisi i pronaći rešenja.

Poznajem istoriju Rusije, oni su vekovima imali sukobe sa susedima, rekao je Stoltenberg u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ i dodao da Rusija ima alternativu, a to je saradnja i rad sa NATO, preneo je Sputnjik.

Spremni smo da težimo unapređenju odnosa, kazao je Stoltenberg i dodao da su SAD i NATO spremni da sa Rusijom razgovaraju o merama za smanjenje rizika, posebno u pogledu kontrole naoružanja i napora za obezbeđivanje veće transparentnosti vojnih aktivnosti, kao i o kanalima veze.

Istovremeno, Stoltenberg smatra da je neprihvatljiv zahtev Rusije da Ukrajina ne uđe u Alijansu, zbog toga što krši „osnovne principe” NATO, ali misli da postoji mogućnost da se dođe do zajedničkog političkog rešenja za situaciju oko Ukrajine, uzimajući u obzir zabrinutost Rusije.

Moguće je da zajedno pronađemo politički put napred, kao i da se uzmu u obzir zabrinutosti Rusije, ali rizik od sukoba i dalje postoji, istakao je generalni sekretar NATO.

Za večeras je planiran prvi susret ruske i američke delegacije u formatu radne večere, a glavni deo diskusije biće u ponedeljak, u zatvorenom formatu, na teritoriji stalne misije SAD pri Kancelariji UN u Ženevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari