Borelj: Osuđujemo nasilje u Kazahstanu, spremni smo da pomognemo da se kriza reši

Evropska unija žali zbog gubitka života i oštro osuđuje akte nasilja širom Kazahstana, saopštio je večeras visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je izrazio zabrinutost EU zbog nasilja "koje je izbilo nakon mirnih protesta u Kazahstanu", navodeći da je ta zemlja važan partner EU.

Borelj je u saopštenju objavljenom na sajtu EU ukazao da je važno sprečiti dalju eskalacija u toj zemlji, izbeći bilo kakvo podsticanje na nasilje, biti uzdržan i ne koristiti nemire u druge svrhe.

"Spremni smo da pružimo pomoć u mirnom rešavanju krize", napisao je Borelj.
 
Dodao je da vojna pomoć iz inostranstva mora da podrazumeva poštovanje suvereniteta i nezavisnosti Kazahstana, kao i osnovna prava građana.
 
"Pozivamo kazahstanske vlasti da se pridržavaju svojih obaveza u ovo vreme izazova, uključujući poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda građana, posebno pravo na okupljanje, slobodu izražavanja i medija", poručio je Borelj.
  • /

    09.01.2022 16:58
    /
    srbiji ne treba ruska pomoc uz ove debilne gradjane.
  • Li-man

    09.01.2022 11:18
    Heh,heh...
    Koja komedija.
    Neki anonimus Žozep Borelj osuđuje.
  • NN

    09.01.2022 11:14
    Hahhahhhhhhhaaaa... Kriza koju ste vi napravili je resena za par sati, ekstremno efikasno. Kamo lepe srece da postanemo deo ODKB-a, ne bi ovde 1% fukare konstantno pravilo probleme i vrsilo nasilje nad vecinom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.