Najnovije vesti
Vesti Hronika
U zatvor zbog davanja lažnog alibija Legiji

U zatvor zbog davanja lažnog alibija Legiji

hronika

Pokušaji davanja alibija optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića mogli bi da se okončaju pokretanjem krivičnih postupaka za lažno svedočenje.

Zamenik specijalnog tužioca Jovan Prijić poslednjih dana je u sudnici često izgovarao reč 'laž' prilikom svedočenja bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO), koji su pokušali da potvrde odbranu Milorada Ulemeka Legije i da daju alibi Zvezdanu Jovanoviću. Tužilac je imao primedbe i na svedočenje ujne i komšije optuženog Aleksandra Simovića, koji su, takođe, pokušali da mu daju alibi.

Prijić je sve te iskaze ocenio kao lažne.

Ranija nastojanja pripadnika rasformirane jedinice da pruže alibi svojim okrivljenim starešinama i kolegama već su propala. Njihove tvrdnje u postupku za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića, kao i na suđenju za ubistvo četiri člana SPO i pokušaj ubistva Draškovića na Ibarskoj magistrali, sud je ocenio kao neverodostojne.

Advokat Rajko Danilović, zastupnik Ružice Đinđić i porodica ubijenih na Ibarskoj magistrali, kaže za naš list da je već postala praksa optuženih iz JSO da im u završnici suđenja daju alibi prijatelji i saradnici.

- Jasno je da su sve to lažna svedočenja i montirani alibiji. Da zaista postoji alibi, koristili bi ga još u istrazi. Naša tužilaštva su lenja da pokreću postupke za lažna svedočenja. Sa druge strane, odbrana može da zloupotrebljava, odvojeni postupak za lažno svedočenje. Bolje je da tužilac sačeka pravosnažnu presudu i da onda pokrene postupak za lažno svedočenje - kaže advokat Danilović.

Od prvih iskaza pripadnika JSO na suđenjima počinje da se sumnja u njihovu istinitost. Tako su Nenad Bujošević Rambo i Nenad Ilić Glavonja 2001. godine pred istražnim sudijom i svojim advokatima priznali zločin na Ibarskoj magistrali. To ih nije sprečilo da na početku suđenja odbace krivicu i tvrde da su nevini. Iliću je rodbina pokušala da obezbedi alibi tvrdeći da je bio na slavi sa njima na dan ubistva.

Bujoševiću su pokušali da daju alibi sedam pripadnik JSO od kojih je jedan bio Željko Tojaga, sada optužen za umešanost u ubistvo premijera Đinđića. Veći broj crvenih beretki je na suđenju za ubistvo premijera svedočio u korist Tojage.

Na suđenju za ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića u Budvi, takođe su se pojavljivali svedoci iz JSO koji su potvrđivali Ulemekovu odbranu. Jedan od njih je i danas u obezbeđenju Ulemekove supruge, a drugi je Vukašin Vukašinović koji je potvrđivao Ulemekovu odbranu i na suđenju za ubistvo premijera. Na tom suđenju je kao svedok odbrane pomenut i Boško Jović, koji je ovih dana pokušao da da alibi Zvezdanu Jovanoviću. Optuženi Jovanović je sam u policiji priznao da je pucao na premijera. Svedočenja pripadnika JSO u korist odbrane na suđenju za ubistvo Stambolića i atentat u Budvi prvostepeno veće Specijalnog suda, ali i Vrhovni sud, odbacili su kao neverodostojna.