Auto zanimljivosti

Vraćaju u život legendu relija

Vraćaju u život legendu relija
Foto: Automobili Amos | Vraćaju u život legendu relija

Nakon što su 2018. predstavili model Lancia Delta Futurista, Automobili Amos obradovali su fanove reli legende novom verzijom ovog klasičnog automobila pod imenom Lancia Delta Safarista.

Uprkos velikom interesuvanju među kolekcionarima za klasičnu Lancia Deltu iz 20. vijeka, malo je primjeraka koji su preživjeli ulazak u novi milenijum.

S obzirom da je potražnja daleko veća od ponude, cijena preostalih vozila je u međuvremenu otišla u nebo, a kako stvari stoje, i nastaviće da raste.

Novi Lancia model koji bi bio barem duhovni nasljednik originalne Delte još uvijek nije na vidiku, pa se kao jedno od rješenja nameće i opcija kvalitetnog "restomoda". Naravno, samo za one kojima finansije nisu problem, jer Lancia Delta Safarista ima astronomsku cijenu.

Safarista se, kao i Futurista, zasniva na Delti Integrale 16V.

Automobil se razlikuje od orginala prije svega novom karoserijom od ugljeničnih vlakana, drastično povećanom širinom ugradnjom "body kit" dodataka, kao i povećim zadnjim spojlerom.

Karoserija ima 3 vrata, ali i povišeno vješanje i terenske gume, pa za razliku od prethodnog modela - Futurista, ovaj može opušteno da siđe sa asfalta i zaputi se u "off-road" avanturu.

Vlasnika očekuje i trkački enterijer sa zaštitnim kavezom i trkačka sjedišta te sa pojasevima u pet tačaka.

Instrumenti su u skladu sa aktuelnim trendovima digitalni, a, očekivano, tu je i sistem za zaštitu od požara, trkačka ručna kočnica i rezervni točak pune veličine.

Jedini ustupak luksuzu je "alkantara" na dijelu površina unutrašnjosti vozila.

Treba napomenuti i da su sve modifikacije urađene u skladu sa propozicijama Grupe A, što uključuje i trkački rezervoar goriva.

Ispod poklopca motora je 2.0 turbo-benzinac (specifikacije nisu otkrivene), uparen sa sekvencijalnim mijenjačem, diferencijalom iz reli automobila i prenosom snage na sva četiri točka.

Nimalo čudno s obzirom na to da je vlasnik kompanije Eugenio Amos, vozač reli trka.

Naravno, ovakvo remek-djelo nije jeftino. U Amosu ga cijene čak 570.000 evra i to ne uključuje donorsko vozilo.

Nema sumnje, ekskluzivnost je zagarantovana, a čemu govori i planirana serija od samo 10 primjeraka.

Prve isporuke kreću početkom 2023. godine. prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije