bora novakovic, udruzena novosadska opozicija, novi sadfoto: Arsenije Mandić

Udružena novosadska opozicija, koju čine gradski odbori Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana, podneli su jutros Osnovnom javnom tužilštvu u Novom Sadu krivičnu prijavu protiv Marka Bosanca Bosketa, zbog nasliničkog ponašanja na protestima koji su održani u subotu, saopšteno je na nedavno završenoj konferenciji za novinare.

„Pozivam tužilaštvo da po hitnom postupku uzme u raspravu ovu krivičnu prijavu. Veoma je važno da o svim nezakonitim postupcima vlasti i pojedinaca u Novom Sadu ostavimo pisani trag, kako tužilaštvo i policija ne bi mogli da imaju odstupnicu. Podneli smo krivičnu prijavu, oni je imaju, a mi očekujemo da se po njoj postupi po hitnom postupku. Ukoliko se to ne desi i ne procesuiraju Marka Bosanca, oni šalju poruku da se nasilje toleriše u Novom Sadu“, istakao je Borislav Novaković, predsedavajući Gradskog odbora Narodne stranke.

On je dodao da tužilaštvo i policija nisu preduzeli nijednu radnju niti postupak protiv bilo kog istaknutog predstavnika Srpske napredne stranke u Novom Sadu i Vojvodini, uz podsećanje da su ranije podneli i krivičnu prijavu zbog rekonstrukcije SPENS-a.

Novaković je naglasio da nepostupanje policije i tužilaštva, stavlja te institucije u poziciju koja je protivna zakonu i neprofesionalna, i da ne bi trebalo da se bave zataškavanjem krivičnih dela.

„Nije dobro da se tužilaštvo i policija koji treba da štite zakonitost, bave zataškavanjem krivičnih dela. Ako ne postupe po ovoj prijavi, to je zataškavanje, a nepoštovanje zakonitosti, što podrazumeva uređen pravni sistem u svakoj državi“, rekao je Novaković.

„Upravo je taj čovek (Marko Bosanac, prim. aut.) bio glavni akter nemilog događaja, incidenta na proteklom protestu u Novom Sadu, koji je bio zabeležen kamerama, kada je sa leđa nasrnuo na jednog demonstranta tako što ga je udario pesnicom u glavu, započevši na taj način tuču“, rekla je Danijela Grujić, predsedavajuća gradskog odbora Stranke slobode i pravde.

Prema njenim rečima, sve ukazuje na to da „postoji vidna nervoza u naprednjačkim redovima“, zbog, kako je istakla, „potrebe da se u Novom Sadu oforme batinaški odredi poslušnih i podređenih vladajućim političkim strukturama, koji su spremni da se obračunavaju sa građanima i da ih zastrašuju na ulici“.

„Tako je Marko Bosanac, novosadski Nevolja, nevolja među brojnim drugim nevoljama u Srbiji, spreman da, unosne poslove sa gradom, otplati zastrašivanjem ljudi na ulicama“, dodala je Grujićeva.

Na konferenciji je poručeno da je Marko Bosanac Boske „desna ruka Zvonka Veselinovića“ i da njegova firma Montop i Veselinovićeva Granit Peščar iz Ljiga, u Novom Sadu, zajedno rade na rekontrukciji Pozorišnog trga što predstavlja „najdirektnije kršenje crne liste SAD“, budući da je u odluci Ministarstva finansija i Trezora SAD, kojim je Zvonko Veselinović stavljen na crnu listu, „jasno savljeno do znanja da se neće tolerisati da državni organi sarađuju sa firmama ljudi, koji su stavljeni na crnu listu i Ministarstva finansija i Trezora SAD“.

Novaković je, kao odgovornog za situaciju prozvao aktuelnog gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji je, prema njegovim rečima, „omogućio Veselinoviću, kao organizatoru najjače kriminalne grupe u ovom delu Evrope, dolazak i ulazak na novosadsko tržište“, zato što je gradonačelnik „izvršilac i nalogodavac budžeta koji potpisuje iznose“.

„Državne institucije ne mogu da sarađuju sa Zvonkom Veselinovićem jer je on šef najveće organizovane kriminalne bande na Balkanu. Miloš Vučević mora da podnese ostavku jer je on otvorio vrata Zvonku Veselinoviću i on potpisuje naloge iz budžeta iz kog se finansira firma Granit Peščar iz Ljiga, koja je u Veselinovićevom vlasništvu“, zaključio je Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari