Lazović: Vučić sa kompanijom Rio Tinto trguje našim životima 1Foto: Privatna arhiva

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj se saopštio razloge zbog kojih je vratio Skupštini Srbije Zakon o eksproprijaciji i izneo stavove o poslovanju kompanije Rio Tinto u Srbiji rečima da „nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi, nego što je to bilo predviđeno prvobitnim planom“, izazvala je ogromne reakcije šire javnosti u kontekstu prepoznavanja neiskrenosti navodne brige o kojoj je govorio, odnosno slučajnog „gafa“ šefa države koji je time otkrio da zapravo ima svesne namere o žrtvovanju zdravlja građana u korist profita navedene kompanije.

Prema rečima Radomira Lazovića iz Ne davimo Beograd, slučajno ili namerno Vučić  je ovom izjavom otkrio da sa kompanijom Rio Tinto dogovara i trguje našim sudbinama i životima.

– Jeziva je računica koju nas Aleksandar Vučić ubeđuje da prihvatimo. Sa jedne strane mi treba da se odreknemo zemlje i zdravlja, a sa druge zaradu od litijuma treba da uzme privatna kompanija. Oni će dobiti zaradu, a nama će ostati troškovi lečenja, troškovi sanacije zemljišta i naravno najteži gubici, oni u ljudskim životima. Mi smo tu ne na duplom, već na katastrofalnom gubitku – kaže Lazović za Danas.

Kako dodaje, „za Ne davimo Beograd je dilema koju vlast nameće, da se zarad ekonomije treba odreći zdravlja, lažna“.

Lazović: Vučić sa kompanijom Rio Tinto trguje našim životima 2
Fotoreporter: Aleksandar Barda – FONET

– Kakva je to ekonomija koja sav profit daje privatnoj kompaniji, a narodu, i onom koji će biti iseljen i onom koji će za njih raditi, ostavlja bolesti, rizike i probleme. Moramo jasno poručiti, ali i istrajati i izboriti se za to da u Srbiji nema mesta za one koji će da nas truju, da nam izrabljuju ljude, da nam devastiraju prirodu. Iskreno verujem da smo sposobni, pametni i spremni da napravimo društvo zasnovano na jednakim pravima za sve, koje će poštovati i čoveka i prirodu, ali da bi do toga došli moramo smeniti ovu vlasti i ja pozivam sve da se pridruže Ne davimo Beograd – zaključuje Radomir Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari