Na izlaznim vratima (©Reuters, ©AFP)
Na izlaznim vratima (©Reuters, ©AFP)

Barsin spisak za odstrel: Petorica na januarskoj transfer listi, Kutinjo najveći problem

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.12.21. | 12:35

Dest i Mingeza bi još nešto mogli i da zarade, upravu muči i Umtiti, Luk de Jong bar želi da ide...

Konfuzija među katalonskim novinarima. Nisu oni navikli da izveštavaju o ovakvim brodolomima. Da se bave pitanjima poput onog koliko para donosi plasman u osminu finala –Lige Evrope?! Ili da broje koliko je Barselona imala manje pasova od rivala.

Ali to je surova realnost Blaugrane. Lagan poraz od Bajerna u meču u kome Bavarci nisu ni zapinjali punim gasom ogolio je istinu. Barselona je daleko od evropskog vrha. U svim segmentima.

Izabrane vesti

Možda i najporazniji je podatak da su ove sezone u Ligi šampiona manje golova dali samo Dinamo Kijev i Malme. Ili još gore: da je čak 60 fudbalera postiglo jednak ili veći broj golova od španskog predstavnika?! Možemo konkretno i o utakmici u Minhenu, o 3,7 kilometara više koje je pretrčao Bajern. ili od 69 pasova manje Barselone.

18.45: (2,05) Real Sosijedad (3,50) PSV (3,90)

Sve se ipak svodi na jedno: ovaj Barselonin kadar nema kvalitet da se porva sa najvećima. A uprava Barselone nema para da u jednom prelaznom roku izvrši kompletnu rekonstrukciju. Posledica vladavine Đozepa Marije Bartomeua. Da sve bude gore, eliminacija iz Lige šampiona oštetiće klupski budžet za oko 30.000.000 evra.

A Barsi su pojačanja neophodna. Spekuliše se barem pet ili šest. Neće ih biti ako se klub prvo ne ratosilja plata izvikanih zvezda i prenaduvanih talenata. Katalonski Sport tako danas piše da će čistka krenuti već u januaru i da je na prvom spisku pet imena.

Prva dva imena su očigledna. Samjuel Umtiti nije odigrao ni minut kod Ćavija, pa će mu biti ponovljen zahtev da prihvati da ode. Ako opet odbije biće mu ponuđen raskid saradnje. Samo da ne smeta. Međutim, do kraja ugovora ostalo je godinu i po dana, a lepo je Francuz plaćen na stadionu Kamp Nou.

Luk de Jong ne bi trebalo da bude problem. On hoće da ide, samo da se javi kupac sa zanimljivim projektom u kome bi za njega bilo mesta. Na tome se radi već nedeljama.

Najkomplikovanija je situacija oko Filipea Kutinja, pokušao je Ćavi da ga oživi, nije uspeo. Klub po svaku cenu želi da mu pronađe kupca, ali Brazilcu ne pada na pamet da ide, jer nigde neće dobiti toliku platu. Kutinjo je sa zaradom od 12.000.000 evra godišnje – neto, bruto trošak ide na 24.000.000 – najplaćeniji igrač tima. Jasno je da mu niko neće dati toliko i da Barselona može da se pozdravi sa idejom da će povratiti dobar deo od 120.000.000 evra koliko je svojevremeno dala Liverpulu za Kutinja. Taj je ceh u međuvremenu zbog premija porastao na 135.000.000 evra, a mogao bi još.

Zatim, tu je Oskar Mingeza, hvalili su ga na sva usta za mandata Ronalda Kumana, vreme je pokazalo da je 22-godišnji defanzivac jedan od onih “izvikanih” talenata kakvih je poslednjih godina bilo pregršt, od Đerara Deulofeu, preko Karlosa Alenje do Rikija Puća, da ne nabrajamo dalje. Zbog godina, za njega bi bar trebalo da bude udvarača.

Na kraju je tu i Seržinjo Dest, došao je uz dosta pompe za 21.000.000 evra iz Ajaksa, nije opravdao toliki novac, a sad kad se vrati veteran Dani Alves pretpostavlja se da će Barselona naći drugo rešenje na beku. Na Destu bi možda Barselona mogla i da zaradi neki pristojan novac.

Videćemo još šta će biti sa Serhijom Aguerom i njegovim zdravstvenim stanjem, golman Neto želi da ide…

Svakako ozbiljan izazov pred upravom kluba.


tagovi

Oskar MingezaFilipe KutinjoSamjuel UmtitiLuk de JongSeržinjo DestZimski prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara