Dostupni linkovi

Kina upozorava da će nacije 'platiti cenu' bojkota Olimpijade


Zimske olimpijske igre trebalo bi da se održe u Pekingu u februaru 2022. (Baner sa najavom Zimskih olimpijskih igara, Peking, oktobar 2021)
Zimske olimpijske igre trebalo bi da se održe u Pekingu u februaru 2022. (Baner sa najavom Zimskih olimpijskih igara, Peking, oktobar 2021)

Kina je upozorila zemlje koje su najavile diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu da će "platiti cenu za svoja pogrešna dela".

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija i Kanada neće slati predstavnike vlade na Igre zbog zabrinutosti zbog stanja ljudskih prava u Kini. Ovo uključuje široko rasprostranjene optužbe o zlostavljanju ujgurske manjinske grupe.

Francuska, domaćin narednih letnjih igara, rekla je da se neće pridružiti bojkotu.

Zimske olimpijske igre trebalo bi da se održe u Pekingu u februaru 2022.

„SAD, Britanija i Australija su iskoristile platformu Olimpijade za političku manipulaciju“, rekao je Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi BBC.

Kineski državni mediji su u sredu tvrdili da Peking „nikada nije planirao da pozove američke i zapadne političare koji navijaju za temu ’bojkota‘“.

SAD su bile prva zemlja koja je najavila diplomatski bojkot, a taj korak su sledile Australija, Kanada i Velika Britanija.

Potez ovih zemalja ne sprečava sportiste da prisustvuju - što je pozdravio predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

„Prisustvo vladinih zvaničnika je politička odluka svake vlade, tako da se primenjuje princip neutralnosti MOK-a“, rekao je on.

Odnosi između nacija koje bojkotuju i Kine su napeti poslednjih godina.

SAD su optužile Kinu za genocid u represiji nad Ujgurima i drugim muslimanskim manjinskim grupama u Sinđangu. Kina negira sve optužbe o kršenju ljudskih prava, rekavši da je njena mreža zatočeničkih logora u Sinđangu za „prevaspitavanje“ Ujgura i drugih muslimana.

Odnosi su takođe zategnuti zbog gušenja političkih sloboda u Hong Kongu i zabrinutosti zbog kineske teniserke Peng Šuai, koja nije viđena nedeljama nakon što je optužila visokog vladinog zvaničnika za seksualni napad.

Ženska teniska asocijacija je prošle nedelje suspendovala sve turnire u Kini zbog "ozbiljnih sumnji" u bezbednost Peng.

Odnosi sa Kanadom su takođe bili turbulentni zbog hapšenja najvišeg direktora kineskog tehnološkog giganta Huaveja i naknadnog pritvora dvojice Kanađana u Kini. Sva trojica su puštena ranije ove godine.

Novi Zeland ne šalje svoje zvaničnike zbog pandemije, ali je takođe u prošlosti izrazio zabrinutost oko pitanja ljudskih prava u Kini.

Druge zemlje – uključujući Japan – razmatraju diplomatski bojkot Igara.

Italija je saopštila da ne planira da se pridruži diplomatskom bojkotu. Ruski predsednik Vladimir Putin prihvatio je poziv da prisustvuje, uprkos tome što je njegovoj zemlji zabranjeno takmičenje zbog doping skandala 2014. godine.

XS
SM
MD
LG