Iz nedeljnika NM

0

Diplomatski bojkot Zimske Olimpijade u Pekingu: Kina preti SAD “kontramerama”

Autor: NM

Izvor: Novi magazin

Diplomatski bojkot Zimske Olimpijade u Pekingu: Kina preti SAD “kontramerama”

Izvor: AP

Kina je osudila planirani diplomatski bojkot Sjedinjenih Država Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i zapretila kontramerama.

 

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan rekao je da će Kina preduzeti “odlučne kontramere”, ali nije dao nikakve detalje.

SAD su u ponedeljak saopštile da neće slati diplomate u Peking zbog zabrinutosti u vezi sa stanjem ljudskih prava u Kini. Kako se naglašava, američki sportisti mogu da idu na Olimpijadu i dobiće punu podršku američke vlade.

Na brifingu za medije u utorak (7. decembra), preneo je BBC, Džao je optužio SAD za kršenje “političke neutralnosti u sportu” i rekao da je predloženi bojkot zasnovan na “lažima i glasinama”.

Između dve zemlje su inače velike tenzije. SAD optužuju Kinu za genocid zbog njene represije nad muslimanskom manjinom Ujguri u zapadnom regionu Sinđijangu, što su navodi koje Kina negira.

Odnosi su zategnuti i zbog toga što Kina guši političke slobode u Hongkongu i zbog zabrinutosti za kinesku teniserku Peng Šuaj, koja jedno vreme nije viđena u javnosti nakon što je optužila visokog zvaničnika kineske vlade za seksualni napad. Ženska teniska asocijacija obustavila je sve turnire u Kini zbog “ozbiljnih sumnji” u bezbednost Peng.

Predstavnici vlade visokog ranga i iz SAD i iz drugih zemalja obično prisustvuju Olimpijskim igrama. Ranije ove godine prva dama SAD Džil Bajden, podseća BBC, predvodila je američku delegaciju na letnjoj Olimpijadi u Tokiju.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da SAD neće dati doprinos “fanfarama” Olimpijade i da se neslanjem zvanične delegacije na Olimpijske igre 2022. “može poslati jasna poruka”.

“Američka diplomatska ili zvanična reprezentacija odnosila bi se uobičajeno prema ovim igrama usred ekstremnih zloupotreba ljudskih prava i gnusnosti u Sinđijangu. Prosto to ne možemo da uradimo”, rekla je.

Psaki je, međutim, dodala da američka vlada ne smatra pravičnim da “kazni sportiste koji su trenirali za taj događaj”.

Pretraga teme “Američki bojkot Zimske Olimpijade u Pekingu” cenzurisana je u utorak ujutru na kineskoj društvenoj mreži Vejbo. Većina komentara ispod posta sa saopštenjem državnog kineskog državnog glasila Global tajms takođe je izbrisana, te je, kako piše BBC, ostalo samo osam komentara od gotovo 1.500.

“Olimpijada je za sportiste, kakve to ima veze s političarima? Čak i ako bojkotujete, tako povređujete samo svoje zemljake (uključujući sportiste)”, glasio je jedan preostali komentar.

U SAD su diplomatski bojkot pozdravili političari i iz demokratskih i iz republikanskih redova.

Slanje delegacija najvišeg nivoa na otvaranje Olimpijskih igara odavno je postalo tradicija u SAD i drugim zemljama. Tadašnji predsednik SAD Džordž Buš prisustvovao je 2008. otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu, podseća Beta.

Zimske olimpijske igre biće održane od 4. do 20. februara 2022. u Pekingu. Još neke zemlje, uključujući Kanadu, Britaniju, Japan i Australiju, nagovestile su da razmatraju bojkot. Litvanija je diplomatski bojkot Olimpijade proglasila prošle nedelje zbog spora s Kinom oko pitanja Tajvana.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR