Stefanović: Ostaje angažovanje 300 naših vojnika u mirovnim operacijama UN 1Foto: FoNet/MOD

Ministar vojni Nebojša Stefanović izjavio je danas da će nivo angažovanja od 300 pripadnika vojske Srbije u šest mirovnih operacija Ujedinjenih nacija (UN) biti zadržan i u narednom periodu sa težištem u Libanu – UNIFIL i u Centralnoafričkoj Republici – MINUSCA.

On je to rekao obraćajući se na ministarskoj konferenciji Ujedinjenih nacija posvećenoj mirovnim operacijama, održanoj u virtuelnom formatu, u organizaciji Republike Koreje, prenelo je minstarstvo odbrane.

„Srbija će obezbediti i za buduće potrebe očuvan ja mira u Libanu angažovanje pešadijske čete u UNIFIL u saradnji sa Španijom, kao i voda za zaštitu snaga u saradnji sa Italijom“, rekao je Stefanović, dodajući da će vojni medicinari, takođe, i dalje biti angažovani u Centralnoafričkoj Republici.

Kako je rekao, „Srbija će zadržati svoje angažovanje i na Kipru u operaciji UNFICYP sa vojnopolicijskim snagama u saradnji sa Velikom Britanijom, kao i u ostalim operacijama, gde već ima angažovane vojne posmatrače, štabne oficire, policijske službenike i zatvorske čuvare“.

„Isto tako, pod okriljem Akcije za očuvanje mira, Republika Srbija je posebno zainteresovana i za prioritet koji se tiče unapređenja saradnje sa zemljama domaćinima mirovnih operacija. Posebno imajući u vidu da je i sama zemlja domaćin jedne od operacija UN i da inistiramo na neophodnosti doslednog poštovanja Rezolucije 1244 SB UN, kao i na nastavku angažmana UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom“, naglasio je Stefanović.

Ministarska konferencija UN posvećena mirovnim operacijama, čiji je organizator Ministarstvo nacionalne odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Koreje, u okviru dvodnevnog skupa okuplja ministre odbrane, ministre spoljnih poslova članove Specijalnog komiteta za mirovne operacije, kao i predstavnike međunarodnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari