Svet

0

Kremlj želi konstruktivne odnose sa novim nemačkim kancelarom

Autor: SA

Izvor: Beta, AFP

Kremlj želi konstruktivne odnose sa novim nemačkim kancelarom

Izvor: Beta/Kay Nietfeld/dpa via AP

Kremlj je danas saopštio da želi uspostavljanje "konstruktivnih odnosa" ruskog predsednika Vladimira Putina i Olafa Šolca, novog nemačkog kancelara, naslednika Angele Merkel.

"Računamo na kontinuitet, da će se uspostavi konstruktivni odnos između predsednika i novog kancelara", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je izrazio nadu da će nemačka strana takođe smatrati da nema alternative dijalogu za rešenje najtežih neslaganja.

Uprkos brojnim krizama između Rusije i Zapada i dubokih neslaganja, Angela Merkel, koja govori ruski, i Vladimir Putin koji govori nemački, su tokom 16 godina njene vladavine uspostvili srdačan, mada kompleksan radni odnos, nastojeći da odvoje geopolitičke nesuglasice od ekonomskih interesa.

Tako je, iako je Nemačka podržala sve runde sankcija uvedene Moskvi oko sukoba u Ukrajini ili represije ruske opozicije, Merkel čvrsto podržala, odupirući se pritiscima nekih saveznika, izgradnju podvodnog gasovoda između Rusije i Nemačke za snabdevanje Evrope ruskim gasom.

Ona je bila u oproštajnoj poseti Moskvi u avgustu. 

Olaf Šolc je socijaldemokrata, iz velike stranke levog centra, kao i prethodnik Merkelove, Gerhard Šreder, Putinov prijatelj koji je postao predsednik Upravnog odbora Rosnjefta, ruskog naftnog giganta. 

 

Fon der Lajen i Makron čestitali Šolcu izbor za novog nemačkog kancelara

Predsednica Evropske komisije, Nemica Ursula fon der Lajen i francuski predsednik Emanuel Makron čestitali su novom nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, koga je danas izglasao nemački parlament na tu dužnost.

Fon der Lajen je rekla da se raduje budućem radu sa njim za "snažnu Evropu".

"Čestitam dragi Olaf Šolc, na tvom izboru i imenovanju za saveznog kancealara. Želim ti dobar početak i radujem se nastavku naše saradnje s poverenjem za jednu snažnu Evropu", napisala je Fon der lajen na Tviteru. Fon der Lajen je iz Hrišćansko demokratske unije (CDU) bivše kancelarke Angele Merkel. 

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je izbor Olafa Šolca za novog nemačkog kancelara obećavajući na Tviteru da će oni zajedno pisati nastavak za "Francuze, Nemce i Evropljane".

Dva i po meseca od izbora u Nemačkoj socijaldemokrata Šolc izabran je danas u Bundestagu na čelo nemačke vlade čime je definitivno završena 16-ogodišnja era Angele Merkel.

U odvojenoj Tviter poruci Makron je zahvalio kancelarki što "nikad nije zaboravila lekcije istorije" i što je toliko učinila za Francuze, sa Francuzima i za unapređenje Evrope.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR