Došao je i taj dan posle 16 godina

Kandidat za kancelara Olaf Šolc izabran je danas u Bundestagu za novog šefa nemačke vlade, a njegovi ministri i on posle toga dali su zakletvu.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

10:19

Došao je i taj dan posle 16 godina
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kako navode nemački mediji, dobio je 395 glasova.

Podsećanja radi, stranke nemačke "semafor koalicije" – Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i Slobodarska stranka (FDP) – potpisale su u utorak koalicioni sporazum, kojim je ozvaničen kraj šesnaestogodišnje vladavine Angele Merkel.

Šolc je ranije rekao da će borba protiv koronavirusa najpre iziskivati svu pažnju nove koalicije.

Šef Zelenih Robert Habek naglasio je da je cilj da se uspostavi vlada za građane Nemačke.

On je istakao da je izazov da se u najvećoj industrijskoj naciji Evrope i četvrtoj privredi sveta spoje klimatska neutralnost i blagostanje.

Kopredsedavajuća Zelenih Analena Berbok ocenila je da je koalicioni sporazum "na visini realnosti". Lider FDP Kristijan Lindner je poručio da sada počinje "vreme dela".

On je objasnio da je zajednički cilj smelost ka većem napretku.

"Nemamo nikakve iluzije", poručio je Lindner.

Koalicioni sporazum je dokument od 177 strana, koji nosi naziv "Smelost ka većem napretku".

Za potpisivanje sporazuma koalicioni partneri su izabrali berlinski "Futurijum", centar za izložbe na temu oblikovanje budućnosti, koji simbolizuje ujedno i namere vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: