"Ako Rusi napadnu Ukrajinu, znamo šta ćemo"

Virtuelni samit predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, privukao je veliku pažnju svetske javnosti.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

07:59

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Dva državnika pričala su o brojnim temama, a jedna od njih bila je aktuelna situacija u Ukrajini. Bajden je još jednom ponovio da Amerika podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Anonimni funkcioner američke bezbednosti posle sastanka govorio je za američke medije i naveo da, ako Rusija napadne Ukrajinu, Bajdenov kabinet je spreman da pojačaa istočno krilo NATO saveza pregrupisanjem američkih vojnika koji su već u Evropi umesto slanja novih iz drugih delova sveta.

SAD u Evropi ima oko 60.000 vojnika.

Savetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven ranije u utorak je rekao kako bi SAD u slučaju invazije u Ukrajinu pojačao prisustvo NATO snaga na mestima poput Baltika.

Dodao je kako bi SAD, koji već vojno pomaže Ukrajini opremom, mogle Kijevu da pošalju dodatnu odbrambenu pomoć.

Bajden i Putin razgovarali su o krizi na istoku Evrope, a ruski predsednik je tom prilikom tražio pravno obvezujuće garancije da se NATO neće širiti na istok i razmeštati sisteme za oružani napad u Rusiji susednim državama.

Bajden je ruskom predsedniku preneo zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu i upozorio ga da može da očekuje sankcije ako to učini, objavila je Bela kuća.

Kremlj je potom objavio kako nije očekivao brzi napredak u odnosima između Vašngtona i Moskve, ali da će dvojica čelnika nastaviti da razgovaraju "pošto su pokazali volju da nastave s praktičnim radom i razgovorima o osetljivim pitanjima koji ozbiljno brinu Moskvu", kazao je Jurij Ušakov, funkcioner Kremlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: