Iz Novog Sada i drugih gradova prijave zbog policijskih patrola koje su pred protest obilazile ljude

Nezavisno udruženje novinara Srbije dobilo je najmanje četiri prijave novinara iz više gradova u Srbiji, zbog policijskih patrola, koje su im dolazile na kućne adrese.
Iz Novog Sada i drugih gradova prijave zbog policijskih patrola koje su pred protest obilazile ljude
Foto: 021.rs
Ove patrole su dolazile da bi ih upozorile da u subotu, 4. decembra ne idu na blokade puteva i da ne bi trebalo da izveštavaju o protestima građana, potvrđeno je FoNetu.
"Prijave smo dobili od novinara iz Vranja, Niša, Jagodine i Novog Sada, koji su se žalili da im je policija dolazila  na kućne adrese i usmeno ih upozoravala da se ne pojavljuju na blokadama, koje navodno nisu bile odobrene", rekao je FoNetu pravnik Rade Đurić iz NUNS.
On je dodao da su neki od njih pozivani u policijske stanice kako bi dali izjave zbog sumnje da su navodno oni organizatori blokada.
 
Đurić je rekao da je NUNS u komunikaciji sa kolegama koje su prijavile neuobičajeno postupanje policije prema njima i najavio da će im Udruženje pružiti svu pravnu pomoć i podršku.
 
"Prevashodno treba da utvrdimo da li je to postupanje pripadnika MUP ili možda i javnih tužilaca, koji su im naložili da preduzmu određene radnje, bilo u skladu sa zakonom, da li je tu bilo nekih prekoračenja određenih mera i da li je bilo zastrašivanja i pritisaka na novinare", rekao je Đurić.
 
On je rekao da je proteklih dana NUNS bio u nekoj vrsti intenzivne komunikacije sa predstavnicima MUP kojima su skrenuli pažnju na ovakve događaje.
 
"Policija je bila veoma kooperativna i verujem da će ispitati sve ove slučajeve", rekao je Đurić i dodao da tek treba da se utvrdi kako je došlo do ovih dogaađaja, ko je zapravo nalagao takvo postupanje policije.
 
Đurić je rekao da u tom postupku treba utvrditi da li su "podnošene neke prijave protiv novinara, za koje je možda neko sumnjao da su učesnici ili organizatori takvih događaja, i ko je to procesuirao". 
  • SSUP V klasa

    08.12.2021 16:40
    pripadnik MUPa u penziji
    policija mora raditi po naredjenima staresina, ali ova naredjenja su protivzakonita i tu je prekoreceno ovlascenje policije. Sve treba da se ispita a staresine koje su davale naredjenja moraju biti kaznjeni.
  • pajo patak

    08.12.2021 13:30
    @Mesio
    Da li tebe iko obilazi u instituciji iz koje nam se javljaš ?
  • Milenko

    08.12.2021 11:49
    privatna policija
    Kaze neko ima i postenih ljudi u policiji, zasto onda ti posteni nisu sprecili ovu brljotinu i usprotivili se zloupotrebi policije od strane neodgovornih staresina. Zasto nisu staresinama rekli da ce im pripisati vise desetina krivicnih prijava, vec su to rekli gradjanima sa ciljem da ih zastrase?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija